POSLE lanjske velike poplave u Starom Rasu, kada je lokalitet Trgovište tri meseca "plivao" u vodi, mulju i žabokrečini, a među poplavljenim zidinama se "kupala" stoka, tadašnji ministar kulture Ivan Tasovac je obećao da će njegov resor - u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika - sačiniti poseban plan i formirati tim stručnjaka za kompletnu sanaciju ovog svetskog kulturnog dobra koje štiti i Unesko. Osim obećanja da će radovi otpočeti ovog proleća, ministar je najavio i da će država bolje brinuti o Starom Rasu, te da će biti utvrđeno ko je odgovoran za plavljenje i zakasnelo iscrpljivanje vode sa pomenutog lokaliteta...

I, zaista, stručni tim Ministarstva kulture, predvođen Tasovčevim pomoćnikom Aleksandrom Fulgosi, prošle jeseni je dva puta posetio Trgovište i konstatovao da bi - čim se za to stvore mogućnosti - trebalo očistiti i ograditi kompletan lokalitet, oprati zidove i ispitati ima li na kamenim ostacima Starog Rasa oštećenja. Hitna sanacija se podrazumevala.

Nažalost, prošlo je proleće, od poplave se navršilo čak 12 meseci, a Stari Ras novu zimu čeka u gotovo jednako jadnom stanju. Jer, u njega još nije kročila noga arheologa ili nekog drugog stručnjaka, a na Trgovištu - gde je bilo najviše vode - korov je sada još veći nego lane, gomila se svakojako smeće, a nisu retkost ni krave koje pasu u kompleksu svetskog lokaliteta...

Iz Ministarstva kulture, posle čitave godine ćutanja, pokušavaju da "problem" prebace na lokalnu samoupravu, dok u Gradskoj upravi Novog Pazara ističu da za ovako ozbiljne poduhvate i ovako značajna kulturna dobra nemaju ni sredstva, ni stručne ljude. Kažu, sporno je i čišćenje, te uredno održavanje, s obzirom na to da je lokalno komunalno preduzeće "Čistoća" zaduženo samo za gradsko područje, a Stari Ras je od grada udaljen više od osam kilometara!

Predstavnice Ministarstva u Raškoj oblasti


IGUMAN

DA prošle jeseni iguman Sopoćana Tektist nije javno ukazao na poplavu i nebrigu, voda i mulj bi među drevnim zidinama sačekale i zimu, a onda bi posledice bile katastrofalne.

Iguman je, takođe, naglasio potrebu otvaranja prolaza do crkve posvećene Svetom arhangelu Mihajlu, u pećini iznad Trgovišta, te otkopavanje srednjovekovne bazilike na desnoj strani Raške - uz obavezno ograđivanje i bolju pano-prezentaciju lokaliteta - ali niko baš ništa nije uradio.