Od Pokrajine 50 miliona za izgradnju kanalizacije

Z. RAJIĆ

29. 09. 2016. u 09:54

Од Покрајине 50 милиона за изградњу канализације
Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Vrbas

POKRAJINA će obezbediti 50 miliona dinara za izgradnju kanalizacije u selima u vrbaskoj opštini. To je ovih dana, tokom boravka u Vrbasu, izjavio potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević.

Kanalizacija je preduslov da bude pušteno u rad Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, koje će prerađivati sve sanitarne i industrijske vode u ovoj i susednoj opštini Kula. Dosadašnjim ispuštanjem otpadnih voda u Veliki bački kanal ovaj vodotok je na deonici Crvenka - Kula - Vrbas, dugoj 18,5 kilometara, pretvoren u najcrnju ekološku tačku u Evropi.

Milićević je kazao da će novac za izgradnju kanalizacionih mreža u vrbaskoj opštini, za šta postoje projekti i rešeni imovinski odnosi, biti izdvojen posle rebalansa pokrajinskog budžeta.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac istakao je da će finansijska podrška vojvođanske vlade omogućiti da se nastavi izgradnja kanalizacije u Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu, Kucuri, Ravnom Selu i Savinom Selu.

- U Vrbasu je urađeno 98 odsto kanalizacione mreže, a u selima oko 60 odsto. Da bi se posao završio, potrebno je oko šest miliona evra. Ostatak potrebnog novca pokušaćemo da obezbedimo iz pokrajinskih, republičkih i evropskih fondova - rekao je Glušac.

On je naglasio da je, pored obnove Žeželjevog mosta u Novom Sadu, izgradnja CPPOV u Vrbasu drugi najveći projekat EU u našoj zemlji, u koji je ona uložila 15 miliona evra.

- Rok za završetak postrojenja, čija je gradnja počela pre pet godina, dosad je više puta probijen. Konačno je u ovom objektu urađena linija voda, ali ne i linija za preradu mulja, što je veća prepreka za početak funkcionisanja CPPOV, nego nedovršena kanalizacije - ukazao je Glušac.

U kulskoj opštini je raspisana javna nabavka za izgradnju nedostajuće ulične kanalizacije u Kuli i Crvenki i tranzitnog potisnog voda Crvenka - Kula. Otpadne vode iz ove opštine prikupljaće se u magistralnom kolektoru, izgrađenom između Kule i Vrbasa, a potom odvoditi do CPPOV.

Prema rečima predsednika opštine Kula Perice Videkanjića, polovina novca za kanalizaciju i potisni vod obezbeđena je iz lokalnog budžeta, a preostali deo kreditom, za koji je dobijena saglasnost Ministarstva finansija. Reč je o investiciji od oko 600 miliona dinara.


STOP SMRADU IZ BEGEJCA

KANALIZACIJA, magistralni kolektor i CPPOV trebalo bi da zaštite od daljeg zagađenja ne samo VBK, nego i njegovu desnu deltu, zvanu Begejac, koji protiče kroz Kulu. Ovaj lateralni kanal, u koji se ispuštaju fekalne vode, godinama guši Kuljane nepodnošljivim smradom i smatra se uzročnikom mnogih bolesti stanovnika koji žive u njegovoj neposrednoj blizini.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)