Odakle nafta u kanalizaciji?

M. IVETIĆ

28. 09. 2016. u 07:55

Ozbiljnan ekološki akcident u Kikindi, ugrožena okolina, a počinilac nepoznat. Gusti, masni otpad blokirao prečistač otpadnih voda. Majstori čiste mašine

Одакле нафта у канализацији?

Sirova nafta mogla bi da ode u kanal DTD

U KANALIZACIONU mrežu u Kikindi neko je preksinoć ispustio ogromnu količinu polutečnog otpadnog materijala i tako, svesno ili ne, stvorio sve uslove za veliki ekološki akcident. Pretpostavlja se da je reč o prljavoj, neprerađenoj, nafti, pristigloj u cisterni sa neke od obližnjih bušotina, pa kao ostatak nakon tankovanja radi danjeg transporta ka pogonima za preradu, krišom, pod okriljem mraka, prosuta u fekalnu kanalizaciju.

U lokalnom javnom komunalnom preduzeću napominju da su alarmirali nadležne isnspekcijske organe u gradu i pokrajini - da se utvrdi o kakvoj se materiji radi i ko je trovač životne sredine i prirode.

- Poslali smo uzorke otpada na Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, da se ustanovi njen fizički i hemijski sastav, pa da u skladu sa nalazima preduzmemo odgovarajuće korake - naglašava rukovodilac komunalnog sektora "Vodovoda i kanalizacije" Milan Makivić. - Sve ukazuje na to da je reč o sirovoj nafti, a odakle je ona potekla, odnosno ko ju je tako lako i neodgovorno, ne razmišljajući o posledicama, sasuo u kanalizacionu mrežu, još ne znamo. Sve u svemu, prljava nafta, plutajući nad kanalskom tečnošću, dospela je do našeg prečistača otpadnih voda i faktički blokirala postrojenja. Zaustavljen je proces prečišćavanja. U velikom smo problemu...

Komunalci su u utorak, u skoro nemogućim uslovima, udarnički radeći, pokušavali da mašine očiste od crne, prilično guste i smrdljive, lepljive mase. Sve čine da prečistač osposobe za normalno funkcionisanje. U suprotnom, tečni kanalski otpad odliće se neprečišćen u kanal DTD i ugroziti biljni i životinjski svet u njemu i oko njega.

NIJE PRVI PUT

- OVO nije prvi put da neko u kanalizacionu mrežu ispušta ovakav otpadni materijal. Prethodni incident zbio se pre nekoliko meseci, ali u znatno manjim razmerama. Analiza tadašnjeg uzorka otpada, koju je uradio ovdašnji Zavod za javno zdravnje, nije validna za procesuiranje radi sankcionisanja, pa smo odustali od potrage za zagađivačem, mada već sumnjamo ko bio to mogao da bude - napominje Makivić.

POČINIOCI DA SE KAZNE

U KOMUNALNOM preduzeću Kikinda nadaju se da će se do kraja rasvetliti ovaj događaj, odnosno da će krivci biti pronađeni i adekvatno kažnjeni. U tom smislu ova javna firma obratila se nadležnim inspekcijskikm organima u Kikindi i pokrajini.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Новак

28.09.2016. 08:51

У Србији је нафта нај скупља у региону, чак је и у Македонији нафта скоро дупло јефтинија, па је онај који је то урадио вероватно хтео да нафта, и овако прескупа, још мало поскупи!? Но и у Београду је пролетос неко ишао од контјнера до контајнера и просипао неку отпадну масноћу и град је месецима био умашћен око контајнера, што се и даље разносило. Толико о сјаном функционисању државе и њених комуналних служби...!

standard

03.10.2016. 00:23

@Zoran - Nauci standarde pa govori o srpskom. Na srpskom se i kaze akcident.

nik

28.09.2016. 09:36

Nista cudno posto se u Kikindi uveliko odvija velika kradja sirove nafte sa busotina cisternama pod zastitom policije,nesto se dogodilo pa su morali da je ispuste ali jos gore je sto ta sirova nafta zavrsava na odredjenim pumpama mesa sa obicnom.