Kuće poroka blizu đaka

LJ. PRERADOVIĆ

21. 09. 2016. u 18:30

Samo dve novosadske škole tražile da se utvrdi udaljenost kladionica. Iako na propisanom rastojanju, kockarnice učenicima "na izvol`te"

Куће порока близу ђака

Lidija Radulović

OD ukupno 53 osnovne i srednje škole na teritoriji grada, samo su dve utvrđivale da li su kladionice i kockarnice na propisanoj udaljenosti većoj od 200 metara od njihovih objekata. Za novosadsku OŠ "Ivan Gundulić", elaborat geodetskog snimanja je pokazao da se jedna kladionica nalazi na manje od 200 metara, dok su u slučaju Srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" geometri izmerili da su u većoj udaljenosti od propisane.

Mada u ovoj osmoletki nemaju problema sa đacima zbog kladionice, odlučili su da iz preventivnih razloga preduzmu mere i po uputstvu Gradske uprave za obrazovanje izmere udaljenost.

- Činjenica je da deo naših đaka svakodnevno na putu do škole i po povratku kući prolazi pored kladionice na glavnoj saobraćajnici, odnosno, na uglu Gundulićeve i Temerinske - kaže Lidija Radulović, direktorka OŠ "Ivan Gundulić". - NJihovo slobodno vreme po završetku časova ne možemo da kontrolišemo, ali takav objekat ne bi trebalo da se nalazi u blizini škole. Elaborat je prosleđen nadležnima u gradu.

U Gradskoj upravi za obrazovanje navode da je škola o ovom objektu izvestila koordinatora za kontrolu Ministarstva finansija, Regionalno odeljenje u Novom Sadu, kako bi postupili u skladu sa ovlašćenjima.

U okruženju Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" nalazi se nekoliko kladionica i kockarnica, a dve im, kako kažu, predstavljaju problem. Za obe je međutim, utvrđeno da za nekoliko metara premašuju najmanju propisanu udaljenost od 200 metara. Jedna je na udaljenosti od 203, a druga na 219 metara od škole.

KRŠENJE ZAKONA UTVRĐIVANJE udaljenosti kladionica od škola, početkom decembra 2015. iniciralo je gradsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na području Novog Sada, kako bi se utvrdilo da li i koliko vlasnika takvih objekata krši zakon.

- Nama je sve to blizu škole - navodi Tanja Kalenić, pomoćnica direktora u Elektrotehničkoj školi. - Ne želimo da đaci odmor ili kada nemaju čas provode u kladionicama i kockarnicama, i zbog toga smo tražili da se uradi merenje. Jedna kladionica je u produžetku ulice, dok je druga prekoputa. Sve što se nalazi do Futoške pijace smatramo da je blizu, jer se do njih može stići za nekoliko minuta.

Po rečima naše sagovornice, roditelji su im se javljali zbog problema sa odlascima dece u kladionice i kockarnice, a i sami učenici su prijavljivali da odlaze da se kockaju i klade.

- Problem očito postoji, i zato smo tražili da geometri izmere udaljenost - predočava Kalenićeva.

RULET UZ TATU I MAMU

ISTRAŽIVANJE centra "Život nije igra" urađeno prošle godine, pokazalo je da je patološko kockanje problem novosadskih osnovaca i srednjoškolaca. Od 790 učesnika ankete, četvrtina se kocka zavisnički, a prvo iskustvo su stekli između desete i četrnaeste godine. Zabrinjava podatak da je najmlađi ispitanik koji se patološki kocka imao samo 12 godina, a sa ocem je igrao rulet, a sa igrama na aparatima je počeo kad je imao manje od 10 godina, uz tatu i brata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Svasta

21.09.2016. 21:07

Kladionice su sramota jer svaka kladionica je fabrika nesreće. Kad god je vidite, možete da pretpostavite koliko je porodica oštećeno u njoj

Zoran

22.09.2016. 03:26

Nije poenta da budu daleko, jer ko hoce naci ce ih. Poenta je da se deca VASPITAJU da je to lose. Ja nisma sklanjao narkomane oko mog dfeteta, nego sam mu pricao da je to lose.

Glas razuma

22.09.2016. 15:43

Relativno blizu skole koju pohadjaju moja deca nalaze se tri kladionice ali na ulazu u svaku jasno i nedvosmisleno pise da je ulaz i kladjenje zabranjeno za maloletne osobe. Nekoliko puta su mi u blizini klinci prilazili i molili me da im uplatim tiket. Ako deca imaju normalne, obrazovane i prosvecene roditelje koji provode dovoljno vremena sa njima i uce ih da razlikuju dobro od zla, kladionica moze da im bude bilo gde ali oni u nju nece uci.