EKIPE JKP "Novosadska toplana" su u velikom poslu, kako bi, do kraja građevinske sezone rekonstruisali što više "kritičnih tačaka" na vrelovodima u Novom Sadu. U radove na remontu i revitalizaciji toplotnih izvora, vrelovodne mreže, priključaka, šahtova i kućnih podstanica ovo preduzeće je, iz svojih izvora, ali i iz gradskog budžeta, uložilo više od 700 miliona dinara.

Jedini kriterijum za odabir lokacija, na kojima se radi, objašnjavaju u "Toplani", bila je starost i pouzdanost vrelovoda kao i učestalost havarija.

- Rekonstrukcijom vrelovodne mreže se stare cevi koje su bile postavljane tehnikom polaganja u lebit masu ili betonski kanal zamenjuju novim, modernim predizolovanim cevima - preciziraju u "Toplani". - Ova, nova tehnologija postavljanja znatno je brža i jednostavnija za veće prečnike cevi jer se povećava protok i obezbeđuju veći kapaciteti snabdevanja toplotnom energijom.

U "Toplani" takođe, navode kako je iz budžeta Novog Sada, za rekonstrukcije ove godine obezbeđeno 136 miliona dinara, dok se ostatak radova, vredan 574 miliona dinara finansira iz sredstava preduzeća. Promeniće preko 10 kilometara cevi.

- Ekipe su nam angažovane na rekonstrukciji 1.100 metara trase dvocevnog vrelovoda u Fruškogorskoj ulici, duž Ulice Dr Ilije Đuričića do univerzitetskih kampusa - objašnjavaju u "Toplani".

U PLANU DO kraja građevinske sezone, u planu su, kako najavljuju u "Toplani" i radovi na rekonstrukciji dva kilometra vrelovodne mreže u bloku ulica Omladinskog pokreta i Hadži Ruvimove, 730 metara trase vrelovoda u bloku Hadži Ruvimove ulice i Ulice Stevana Mokranjca, Pasterove i Ulice braće Popović, i 360 metra trase vrelovoda u bloku Fruškogorske ulice, Ravaničke i Ulice Narodnog fronta.

Radovi na rekonstrukciji vrelovoda u samom jezgru grada, dodaju u "Toplani", počeli su 22. avgusta, a njima je obuhvaćena zamena 1.700 m vrelovoda od Bulevara Mihajla Pupina, preko bloka Poštanske i ulica Petra Drapšina i Narodnih heroja do Bulevara oslobođenja. Radovima će 3.400 m starih cevi izvedenih biti zamenjeno novim, a ugovorena vrednost radova je 92 miliona dinara

- Vrelovodna mreža u ovom delu Novog Sada na pojedinim mestima stara je i do 30 godina, a izgrađen je veliki broj objekata, tako da je postojeći vrelovod je na gornjoj granici zadovoljavanja potrebnih kapaciteta - ukazuju u "Toplani".


RADOVI "NE KOČE" GREJANjE

- RADOVI, koje preduzimamo neće uticati na početak predstojeće grejne sezone, čak i ako vremenski uslovi budu zahtevali da ona počne pre zvaničnog roka, odnosno pre 15. oktobra - ističu u "Toplani". - Prilikom izvođenja radova, po potrebi se postavljaju privremeni vodovi kako bi korisnicima usluga bila obezbeđena nesmetana isporuka toplotone energije.