Gasnim topovima na divlje svinje

V. ĆIRIĆ

05. 09. 2016. u 06:32

Žitelji staroplaninskih sela suočeni sa nezapamćenom najezdom štetočina

Гасним топовима на дивље свиње

PIROT - Staroplaninski gorštaci ne pamte berićetniju godinu, ali ni veću najezdu divljih svinja koje uništavaju sve pred sobom.

Kukuruz je, kažu, rodio kao nikad, krompir takođe, a i pasulja ima u izobilju, mada i retke bašte koje su se zacrvenele od domaćeg paradajza i planinske modre papirike treba sačuvati pred čoporima divljači. Suočeni sa ovom problemom, Staroplaninci se dovijaju na razne načine: počev od strašila koja postavljaju po njivama, preko petardi, do vezivanja pasa na svaki kraj njive, puštanja tranzistora i lupanja u šerpe tokom već poprilično hladnih noći. Ima i onih koji lože vatre i spavaju po međama, jer divlje svinje uglavnom dolaze noću i sa prvim jutarnjim zracima se site vraćaju u brloge.

S obzirom na to da stare i proverene metode samo delimično daju rezultate, u gornjevisočkim mestima, ali i u Nišoru, Oreovici, Sopotu, Temskoj, Dobrom Dolu, pa i u Ptrovcu - na nekih desetak kilometara od centra Pirota - spremaju se da montiraju gasne topove, kao najsavremenije izume u borbi protiv divljači.

- To je naprava koja se programira i postavi usred njive, pa puca u pravilnim vremenskim razmacima. Litar plina je dovoljan da pukne više stotina puta, a detonacije su se pokazale kako najefikasnije za rasterivanje divljih svinja - objašnjava Slavko Kostić iz Petrovca.

Iako su u Dobrom Dolu i Orovici čuli za ovu napravu koja vredi oko 18.000 dinara, još se uzdaju u stare metode...

ČEKE

JEDINO što lovci mogu su postavljanje čeke i "vatreni udar" po divljim svinjama, ali i to može biti riskantno, baš kako nedavno u okolini sela Slavinja, kada je jedan od Piroćanac - uveren da puca u štetočinu - usmrtio migranta koji se noću šunjao po tom terenu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije