U slavu konja i sporta

D. NOVKOVIĆ

02. 09. 2016. u 21:13

У славу коња и спорта

Foto Z. Milovanović

Predsednik Srbije otvorio 53. “Ljubičevske konjičke igre” u Požarevcu.

POŽAREVAC je ovog vikenda u znaku 53. “Ljubičevskih konjičkih igara”, koje je u petak uveče, pred nekoliko hiljada građana, otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pokrovitelj ove manifestacije i počasni predsednik Organizacionog odbora.

- “Ljubičevske konjičke igre” simbol su hrabrosti, istrajnosti i snage. Višeboj je otelotvorenje tog simbola i na tu disciplinu smo izuzetno ponosni. Višebojci se međusobno bore, ali se i podržavaju i navijaju jedni za druge, iako je ulog veliki - viteška titula - rekao je Nikolić.

Nakon govora o razvoju domaćeg konjarstva, predsednik Srbije osvrnuo se i na stanje u zemlji i istakao da je ono teško, ali da to nije razlog da se obeshrabrimo:

- Po ugledu na višebojce, treba hrabro da se borimo i gradimo budućnost, da deci omogućimo da rade i žive bolje. Nekad i mala promena predstavlja kap bez koje se ne bi pokrenulo more promena.

Ceremonija otvaranja LjKI počela je defileom u kojem su učestvovali ljubičevski višebojci, džokeji, legionari iz Viminacijuma, fijakeri, kostimirani likovi iz požarevačke istorije i mali voltižeri. Pred početak parade prošlogodišnji ljubičevski vitez Davorin Živković vratio je vitešku sablju sa ugraviranim natpisom “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti” gradonačelniku Banetu Spasoviću, koji će je u nedelju uručiti novom pobedniku ljubičevskog višeboja.

Ceremoniji otvaranja, na kojoj je državnu himnu “Bože pravde” izvela operska pevačica Gabrijela Ubavić, osim predsednika Nikolića i gradskih čelnika, prisustvovali su i ambasadori Izraela, Austrije, Mađarske, Alžira, Irana, Kube, Indonezije... Centralni program biće održan za vikend na hipodromu, uz brojne galopske i kasačke trke, preskakanje prepona, daljinsko jahanje i čuveni “ljubičevski višeboj”, u kojem se učesnici nadmeću u disciplinama seča sabljom, kurirsko jahanje i gađanje kopljem, strelom i topuzom.

BEZ TURBO FOLKA

PO prvi put, nakon niza godina, u pratećem programu LjKI nema novokomponovane narodne muzike. U četvrtak je nastupio novoosnovani simfonijski orkestar “Gvardija”, a danas su na programu koncerti tamburaških orkestara i solista RTS. U pratećem programu su i izložbe konja, sitnih životinja i akvaristike, dečje interaktivne radionice i likovne izložbe.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije