Divlji arheolozi opljačkali rimske grobnice kod Kuršumlije

Beta

25. 08. 2016. u 14:03

Kuršumlijska policija traga za "divljim arheolozima" koji su pronašli i opljačkali rimske grobnice u Kuršumlijskoj Banji, rečeno je danas agenciji Beta u opštini Kuršumlija

Дивљи археолози опљачкали римске гробнице код Куршумлије

Ilustracija

Kuršumlijska policija traga za "divljim arheolozima" koji su pronašli i opljačkali rimske grobnice u Kuršumlijskoj Banji, rečeno je danas agenciji Beta u opštini Kuršumlija.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić rekao je da su oni prokopali dva ara zemlje u dubini od oko tri metra, da su iskopali nekoliko ozidanih grobnica i "nestali sa tovarom", dok su ljudske kosti iz grobnica stavili u džak za smeće i sakrili nedaleko od tih grobnica.

Pustoš koju su za sobom ostavili otkrio je jedan meštanin Kuršumlijske Banje, koji je brao pečurke.

Vidić je rekao da se pretpostavlja da je veća grupa "divljih arheologa" danima radila na iskopavanju grobnica i rov od zemlje kamuflirala granjem da bi neprimećeno kopali.

"Još ne znamo kolika je šteta napravljena, dok arheolozi to ne utvrde. Osim što su odneli predmete iz grobnica, narušili su čitav lokalitet i izvukli predmete iz konteksta, tako da će to veoma otežati arheološka istraživanja", kazao je Vidić.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković izjavila je da je Kuršumlijska Banja u rimsko doba bila aktivna i veoma značajna.

U njoj su se lečili rimski velikodostojnici, tu su živeli bogataši pa su se vrlo bogato i sahranjivali. Bogati Rimljani su zidali svoje grobnice koje su u to doba bile na površini zemlje, a kasnije su zakopavane. Neke su opljačkane još u to doba, ali ima i onih koje nisu opljačkane.

"Zato je ova banja sada na meti pljačkaša, onih koji idu u potragu za zakopanim blagom, traže zlato. Bogataši su sahranjivani sa zlatnim, srebrnim i bronzanim nakitom i novcem, dok su se siromašni sahranjivali jednostavnije", kazala je Kuzmanović Cvetković.

Ona je dodala da zvanične institucije, kao što je Muzej u Prokuplju koji je i nadležan za teritoriju opštine Kuršumlija, nemaju dovoljno sredstava da istraže Kuršumlijsku Banju niti da je zaštite od divljih arheologa.

"Svi vredni predmeti, uglavnom, završavaju na crnom tržištu i preko granice. Nemoćni smo da to sprečimo", kazala je ona.

Osim Kuršumlijske Banje na meti tragača za skrivenim blagom su i druge arheološke lokacije. Prema podacima muzeja iz Prokuplja, divlji kopač je u jednom selu kod Kuršumlije pronašao rimsko vojničko pismo, neprocenjive vrednosti, koje je takođe završilo preko granice.

Pripadnici policije su obavili uviđaj i pronašli brojne dokaze - rukavice, ostatke hrane, flaše i limenke raznih pića, ali i artefakte koji imaju manju vrednost, poput delova posuđa, metalnih predmeta i kameno đule za katapult.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)