POVODOM izveštaja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u kojem se navodi da je u prvih šest meseci ove godine zaštitniku prava pacijenata podneto najviše prijava protiv Kliničkog centra Vojvodine i Doma zdravlja Novi Sad, u tim zdravstvenim ustanovama navode da te brojke i nisu tako velike ako se imaju u vidu broj obavljenih pregleda i specifični uslovi u kojima se radi.

Podsetimo, RFZO je naveo da se 43 pacijenata žalilo na KCV, a sa 11 prijava, pri vrhu te "rang liste" je novosadski Dom zdravlja.

U oba slučaja pacijenti su imali primedbe na nemogućnost zakazivanja pregleda u predviđenom zakonskom roku od 30 dana.

- U prvoj polovini godine, u ambulantnim odeljenjima naše Poliklinike obavljeno je ukupno 165.380 specijalističko-konsultativnih pregleda, od čega je 35.471 pacijent dobio prvi pregled te vrste - rečeno je "Novostima" u KCV.

U istom periodu, usluge Centra za laboratorijsku dijagnostiku pri Poliklinici dobio je 65.741 pacijent, dodaju u informativnoj službi KCV i ističu da se na prvi specijalistički pregled, u proseku, čekalo 14 dana.

POTREBNA DOKUMENTA OD aprila ove godine omogućeno je svakodnevno zakazivanje prvih pregleda na šalterima odgovarajuće službe ili putem telefona. Da bi pacijent bio pregledan, mora da ima urednu dokumentaciju (overenu zdravstvenu knjižicu, validan uput i izveštaj specijaliste sa nižeg nivoa zdravstvene zaštite).

Takođe, u prvih šest meseci na zakazan pregled nije došlo bezmalo 9.300 pacijenata, što je oko 13 odsto od ukupnog broja datih termina.

U slučaju da su svi termini dobijeni sa klinike popunjeni, pacijenti se evidentiraju datumom i vremenom javljanja, te se odmah po dobijanju dodatnih ili redovnih termina pozivaju i dobijaju termin prvog pregleda.

- Na taj način omogućili smo pacijentima da dobiju termin u roku od 30 dana od dana javljanja - ističu u KCV.

Problem nastaje kada određeni broj pacijenata više puta ostavlja podatke Službi zakazivanja prvog pregleda, što bude ustanovljeno tek pošto budu pozvani radi utvrđivanja termina pregleda.

U KCV navode i da se broj laboratorijskih usluga predviđa godišnjim planom rada, na osnovu izvršenja u prethodnoj godini

- Planirane su 1.976.882 laboratorijske analize za 2016. godinu, a taj naš plan dobio je sva pozitivna mišljenja RFZO - kažu u KCV.

U novosadskom domu zdravlja navode da je 11 primedbi pacijenata na 3,2 miliona usluga, koliko su pružili u prvih šest meseci ove godine, više nego zadovoljavajuća brojka.

- Svakako da želimo da svi naši pacijenti budu zadovoljni uslugom u našoj ustanovi - naglašavaju u DZNS.

PRIMEDBE NA 33 USTANOVE

PREMA izveštaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u prvom polugodištu 2016. je pomoć zaštitnika prava pacijenata zatražilo više od 9.500 građana a istovremeno je podneto 156 prijava protiv ukupno 33 zdravstvene ustanove u Srbiji.