Opevano novo Bešenovo

D. DOZET

utorak, 02. 08. 2016. u 11:00

Опевано ново Бешеново
Manastir na Fruškoj gori, čija je obnova u toku, dobio i pesmu

FRUŠKA gora je za vikend uživala u zvucima Hora svetog kralja Dragutina iz beogradske Crkve Svetog Jovana Vladimira. Tridesetak članova hora došlo je da se pokloni jedinoj nemanjićkoj svetinji na Fruškoj gori, manastiru Bešenovo. Kao dar obnovi, prineli su pesme, tople i od srca.

Pojali su tokom liturgije za koju su se svi prisutni vernici složili da takve nije bilo od Drugog svetskog rata do danas. Posle toga, usledilo je iznenađenje - pesma za Bešenovo poznatog orahovačkog nastavnika muzike Gavrila Gavre Kujundžića, koju je specijalno povodom obnove Bešenova napisao i komponovao na molbu ekipe "Večernjih novosti".

Kada se numera završila, hramom se razlegao dugotrajan aplauz i radost igumana manastira Arsenija Matića koji nije krio zadovoljstvo.

Interesantan je put nastajanja kompozicije. Napisana je u Orahovcu, a Beograđanima u ruke dopala je u carskom Prizrenu, u kojem je nastavnik Gavrilo pesmu predao sestrama Mirjani i Milici Barać, inače članicama "Kosovskih božura" i ovog beogradskog hora. Vođa hora dirigent Uroš Stepanović oduševljeno je prihvatio predlog svojih pojaca i brzo se dao na prilagođavanje aranžmana za potrebe hora i na uvežbavanje numere, da bi što pre, zajedno sa svojim pojcima, obradovali i pesmom dali prilog obnovi Bešenova.

- Kao da sam došla na neki deo Kosova i Metohije, kao da su preda mnom vaskrsli Đurđevi stupovi, Sopoćani i Banjska - oduševljenjena je Mirjana Barać.

Dirigent Stepanović je predložio igumanu da se u Bešenovu narednog proleća održi smotra crkvenih horova.


PEVAČKO DRUŠTVO

U MANASTIRU Bešenovo je prema podacima iz 1938. postojalo pevačko društvo sa 140 registrovanih pojaca. Ono će, po svoj prilici, biti obnovljeno. Iguman Arsenije veruje u to i ističe da mu je posebno zadovoljstvo što se ove posete i manifestacije dešavaju upravo na godišnjicu smrti ktitora manastira kralja Dragutina, koji je pre 700 godina preminuo kao monah Teoktist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

марку

02.08.2016. 11:58

@Lepo, ali - На много штошта смо заборавили, на пример на ћирилицу, ал није овде моменат да кваримо радост овог догађаја!