SA sve četiri strane sveta, iz 17 zemalja, njih 30, različite životne dobe, iskustva i obrazovanja, sastalo se u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu sa jednom, istom željom - da nauči srpski jezik. Sa već dobro savladanim vokabularom, neki su u Letnjoj školi srpskog jezika, istorije i folklora, drugi, treći put, a pojedini su se sa ćirilicom i našom gramatikom, po oceni polaznika, najtežim delom, susreli prvi put.

Na vrlo solidnom srpskom jeziku Martin Štajner (64), psihijatar iz Švajcarske, kojem je maternji jezik nemački, ponosno ističe da je već drugu godinu zaredom u Letnjoj školi. Kaže da je shvatio da nema puno vremena za gubljenje i da ukoliko namerava da ispuni veći deo zacrtanih planova, mora to što pre učiniti. A na spisku je i davnašnja želja da nauči neki od slovenskih jezika.

- Kajem se što ovo nisam mnogo ranije uradio - iskreno će Štajner, koji je naučio latinski, starogrčki, španski, italijanski, engleski i poljski. - U svom poslu se susrećem sa ljudima izbeglim odavde i prostora bivše Jugoslavije i znam puno o problemima na Balkanu. Zbog njih sam želeo da savladam srpski, kako bih mogao da im pomognem.

Žiteljka španskog grada Pamplone, simpatična Ana Sesma (54), profesorka engleskog jezika u tamošnjoj gimnaziji, u Letnju školu je došla prvi put, i za desetak dana uspela da obnovi "gradivo" od pre tri i po decenija kada je kao srednjoškolka u razmeni đaka boravila u Novom Sadu. Tada je učila samo govor, ali ne i pravopis i gramatiku, koja i njoj zadaje najviše muke.

- Naučila sam ćirilicu - ponosno se hvali Ana, priznajući da još uvek sriče slova kada čita.

Ana Sesma iz Španije

Polaznici Letnje škole koja se završava 5. avgusta, zadovoljni su do sada naučenim, a ističu dobru atmosferu i druženje. Posle predavanja i vežbi, slobodno vreme provode zajedno, a to druženje im je i svojevrsna međusobna provera koliko su naučili.

DVE DECENIJE

LETNjA škola srpskog jezika, po rečima Dušanke Zvekić Dušanović, za prethodnih 19 godina imala je oko 1.000 studenata iz 41 zemlje iz čitavog sveta.

- Mnogi se vraćaju u našu školu i dolaze svakog leta - objašnjava Dušanka Zvekić Dušanović. - Sa njima rade lektori, a podeljeni su u grupe u zavisnosti od nivoaa znanja. Po završetku, imaju proveru znanja, i kada polože završni ispit stiče potvrdu o znanju srpskog jezika.

Martin Štajner iz Švajcarske

IZLETI I POSETE

OSIM jezika, polaznici letnje škole uče i o našoj istoriji, kulturi i folkloru. Već su bili na izletu na Paliću i u Subotici, gde ih je oduševila Gradska kuća. Posetiće Maticu srpsku i Spomen zbiru Pavla Beljanskog, Petrovaradinsku tvrđavu. U saradnji sa AKUD "Sonja Marinković" uče srpske narodne igre i pesme, a na završnoj priredbi svi polaznici će biti obučeni u naše narodne nošnje.