AKCIJA “NOVOSTI”: Vaskrslo je Bešenovo

Đ. VUKMIROVIĆ

petak, 29. 07. 2016. u 10:39

АКЦИЈА “НОВОСТИ”: Васкрсло је Бешеново
Posle akcije "Novosti" obnovljeni manastir u četvrtak proslavio letnju slavu. Liturgiju služio vladika Vasilije i promovisana druga poetska zbirka

FRUŠKOGORSKI manastir Bešenovo čija obnova je uz medijsku podršku "Novosti" u toku, obeležio je letnju slavu - Svete Kirika i Julitu. Slavsku liturgiju služio je episkop sremski Vasilije, a praznik je bio i prilika da svetinja koju je s kraja 13. veka, zasnovao kralj Dragutin Nemanjić, ugosti i mošti svetih Brankovića, osnivača najvećeg broja fruškogorskih manastira, ali i pesnike učesnike poetskog konkursa "Fruška goro, Bogu nek je slava".

- Molimo se Svetoj Angelini Branković da nas, na prvom mestu, pomiri sa Bogom, a zatim i sa nama samima. Sveta liturgija je, decenijama, služena između dve lipe koje su pretrajale u svim nedaćama manastira, a sada smo dočekali da je služimo i u novoj crkvi - rekao je vladika Vasilije.

Bešenovo je jedini fruškogorski manastir koji je, u Drugom svetskom ratu i posle njega, srušen do temelja.

Na konkursu "Fruška goro, Bogu nek je slava" učestvovalo je čak 140 pesnika, a njihove pesme su sabrane u istoimenu poetsku zbirku - drugu u ediciji "Bešenovska prinošenja".

- Dobro smo seme bacili i ono je na plodno tle palo. Kada smo bili mali i odrasle pitali šta ima novo, govorili su: Izgorelo je Bešenovo. A sada kada pitaju šta ima novo, odgovaraju: Vaskrslo je Bešenovo - rekla je, pozdravljajući pesnike, Jovanka Novković Perge, članica žirija na ovogodišnjem konkursu.

Najviše priznanje "Bešenovska povelja" dodeljena je Vladimiru Joviću iz Koceljeve, za pesmu "Pohvalno slovo Fruškoj gori". Druga nagrada pripala je Jasni Arbanas iz Šašinaca, za pesmu "Manastir Bešenovo", a treća Milenku Bobiću iz Bešenova, za pesmu "Fruškom gorom tamjan miri".

Podsetivši na činjenicu da je od vremena kada su Nemanjići pod ovim komadom fruškogorskog neba zasnovali manastir proteklo sedam vekova, arhimandrit Arsenije Matić je rekao da je obnova posle toliko vremena potvrda da je samo Božija sila večna i da je ljudsko zlo pred njom uvek nemoćno.

RAČUNI ZA POMOĆ

NOVČANA pomoć za obnovu Bešenova može da se uplati na dinarski račun 34011007646-60. Račun za devizne uplate je IBAN: Rs35340000001101007936 SWIFTCODE: GIBARS22. Adresa sajta manastira je besenovo.org.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miro Markovic

30.07.2016. 02:02

Neka Bog blagoslovi sve darodavce, radnike, i cuvaoce ovog svetog mesta za pravoslavne Srbe, koji se ne stide svoje slavne srednjevekovne istorije. Materijalna dobra crkvenih zdanja su najociglednija potrvda da ljudi i zene nose u svojim srcima ljubav prema Bogu i svoju veru u Njega pa i cak kad tom verujucem narodu dodju najteza vremena. Hvava "Novostima" sto su podrzale obnovu manastira "Besenova".