Dvorište kao iz bajke

B. PUZOVIĆ

05. 07. 2016. u 20:30

U Lajkovcu se nalazi i zvanično idealna porodična bašta u Srbiji. Porodica Milijanović na oko 16 ari stvorila pravi mali raj

Двориште као из бајке

DVORIŠTE lajkovačke porodice Milijanović kao da je izonilo iz kakve bajke! Prepuno zelenila i na stotinu raznobojnih ruža i cvetova, njihovo okruženje koje prilježno i sa mnogo ljubavi uređuju već deceniju - tokom jednog nagradnog konkursa, u izuzetno oštroj konkurenciji - proglašeno je za idealnu porodičnu baštu u Srbiji!

O okućnici koja se prostire na oko 16 ari brinu se domaćin Tomislav, njegova supruga Mirjana, te sinovi Miloš i Mirko - profesori informatike u lajkovačkoj osnovnoj, odnosno srednjoj školi - ali i snaha Bojana. Uz obilje zelenila, zajednički su osmislili i fontanu, uz letnjikovac u središtu dvorišta...

- Roditelji su pre desetak godina počeli da uređuju ovaj prostor, a prve biljke su dobili od prijatelja - kaže Mirko Milijanović. - Sav novac od nagrade za osvojeno drugo mesto u izboru najlepšeg dvorišta, koju nam je 2007. dodelila opština Lajkovac, uložili smo u nabavku ruža, zimzelenog drveća i drugih biljaka.

Milijanovići, tako, u dvorištu uspešno gaje limun - koji redovno daje plodove - a ove godine su zasadili i bananu, pa očekuju da se i ona primi i, u dogledno vreme, da rod...

- Dvorište svakodnevno uređujemo, najčešće brat i ja - kaže Mirko. - I, nije teško. Uz veliku ljubav, biljke uspevaju, ali je potrebno i mnogo strpljenja, umešnosti i vremena, dok ne iskažu punu lepotu. To naročito važi za ruže, koje u vreme cvetanja živopisnim, jarkim bojama dodatno ukrase dvorište...

Miloš i Mirko ističu da za uređenje i održavanje ovakve lepote, ipak, nije potrebno mnogo novca. Ali volja i trud su - neophodni.

* Mihailo, Miloš, Bojana i Mirko

- Mnogi su, videvši lepotu našeg dvorišta, počeli da uređuju svoje okućnice - kažu braća Milijanović. - Sa njima smo u stalnom kontaktu, delimo savete, ali i biljke. Posredstvom interneta kontaktiramo i sa ljubiteljima vrtova iz inostranstva... Jednostavno, smatramo da bi i Srbija bila lepša kada bi nam dvorišta bila uređena!

ĐACI

- POVODOM Svetskog dana zaštite životne sredine, naše dvorište su, u okviru nastave biologije, posetili i učenici OŠ "Mile Dubljević" iz Lajkovca, koji su bili oduševljeni obiljem zelenila, a posebno ruža - veli Mirko Milijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

ranko75

05.07.2016. 21:16

Svaka cast. Treba uvesti nagrade za 10 najboljih dvorista,ali da do finala prolaze nagrade za plasiranje, tako da se ljudi stimulisu da odrzavaju svoje dvoriste lepim.

Dule Los Angeles

06.07.2016. 20:41

Pa i nije lose! Ima nade za Srbiju. Samo desetorici tzv."ljudi" se ne dopada ovaj- Raj Boziji! Kolikoi idiot mora da se bude,da se ovo znaje,rad i velika ljubav nekome ne svidja!? Ovoj pametnoj i umesnoj porodici zelim mnogo srece,i neka uzivaju u ovoj lepoti.

Mijatović uča

13.04.2019. 13:07

@Dule Los Angeles - Neda im zavist jer sami nisu navikli da rade i stvaraju.

Pera

17.07.2019. 22:01

@Dule Los Angeles - Kad bi samo znali koliko svakodnevnog rada i brige za biljke donosi ovakva slika dvorišta. Zadovoljstvo je nemerljivo i to je njihova satisfakcija.Zamislite sebe da sedite bilo gde u ovako uredjenom dvorištu i ispijate kafu recimo. Privilegija.