KADA je pekarsko preduzeće "Branko Perišić" otišlo u stečaj, Milan Nedić i njegova supruga Gordana, dotad zaposleni u ovoj firmi, otpremnine iz socijalnog programa su uložili u otvaranje svoje proizvodnje, a nedavno su se uključili i u projekat za podršku samozapošljavanja pod nazivom "Help".

- Radimo od 13. marta i za sada nam dobro ide - kaže Milan, vlasnik pekare nazvane "Nedić IA", u Ulici cara Lazara br. 92. - Imamo i dva zaposlena, a radimo najmanje 10 sati dnevno kako bismo razvili posao i održali veliki asortiman proizvoda.

Ponuda u Nedićevoj pekari biće još bogatija jer su dodatne mašine - vredne 2.400 evra - dobili kroz projekat pomenute nemačke organizacije, poput još 19 korisnika grantova. Milanka Stanković iz Velike Kruševice je sa suprugom Miodragom dobila četiri vrste mašina, čija je cena 1.500 evra...

- Procenili smo da nam toliko treba, a želja nam je da otvorimo halu i uposlimo radnike - kaže ova vlasnica radionica za izradu drvenarije nazvane "Vuki stil". - Naša proizvodnja je sezonska. Leti izrađujemo drvene garniture, u proleće žardinjere, zimi sanke...

Među korisnicima grantova je i Kruševljanka Tamara Ilić, direktorka "Biljne alhemije", koja će porodičnu proizvodnju matičnih tinktura, biljnih preparata i eteričnih ulja proširiti ponudom kozmetičkih i sredstava na vodenoj bazi...

Inače, za učešće u drugoj fazi projekta pod nazivom "Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva, sa fokusom na Romkinje u Srbiji" javilo se stotinu zainteresovanih. Na kraju, odobrano je devet korisnika koji će dobiti opremu u vrednosti od po 1.500, devet sa podrškom od 2.400, odnosno dva sa po 3.600 evra.

- U prvoj fazi smo podržali rad 30 onih koji su nameravali da otpočnu mikro i mali biznis - kaže Dragomir Spasić, šef kancelarije "Help" u Kraljevu. - Sada su se javili preduzetnici koji se bave zanatima, uslugama, poljoprivredom, sakupljanjem sekundarnih sirovina. Obaveza korisnika grantova je da registruju delatnost i prijave jednog radnika, te da dve godine koriste doniranu opremu.

Jelena Milanović, pomoćnik gradonačelnika, navodi da je podrška Gradske uprave u obe faze iznosila 8.280 evra, a i korisnici su morali da učestvuju sa pet odnosno 10 odsto ukupne vrednosti. Program je finasirala Švedska agencija za međunarodnu saradnju "Sida".

OBUKA

POTPISNICI ugovora, među kojima su polovina Romi, prethodno su pohađali obuku iz menadžmenta, marketinga, izrade biznis planova. Dok ne stigne oprema, očekuju ih dodatne edukacije, te društveno koristan rad i druge aktivnosti u vezi sa održivošću malih biznisa.

TROGODIŠNjI PROJEKAT

OD 2006. "Help" je - u saradnji sa kruševačkom lokalnom samoupravom - podržao ukupno stotinu mikro i malih preduzeća, u dva programa ekonomskog osnaživanja kroz samozapošljavanje. Ukupna vrednost projekta koji se realizuje od maja 2014. do avgusta 2017, u deset gradova i opština širom Srbije, iznosi 1,8 miliona evra.