PARAĆIN - Dvanaestodišnja devojčica Barbara Stanković i pet godina stariji Dušan Krstić svakodnevno se sreću na atletskoj stazi "SFS Borca". Agilna učenica šestog razreda OŠ "Momčilo Popović Ozren" državna je prvakinja u brzom hodanju u svom uzrastu, dok je Dušan već nastupao za reprezentaciju Srbije u planinskom trčanju.

Iako se brzim hodanjem bavi tek devet meseci, Barbara postiže odlične rezultate u kategoriji mlađih pionirki. Proletos je na državnom prvenstvu u Pančevu ostvarila novi nacionalni rekord.

- Atletika je moja životna želja, a vrlo brzo sam sa trčanja prešla na brzo hodanje. Ono zahteva posebnu tehniku. Kolena moraju da budu ukočena, a kukovi i ruke "da rade". Disciplina je zahtevna pa treniram po sat vremena svakodnevno. Na dva takmičenja u Slovačkoj imala sam rezultate na koje sam ponosna. U Hlohovecu sam bila treća na hiljadu metara, a u Borskom Nikolašu druga - priča mlada hodačica.

Njen stariji klupski "kolega" Dušan Krstić trči već šest godina. Na prvenstvu prošle godine bio je prvi, a ove godine drugi.

- Planinsko trčanje je zahtevnije zbog promene terena, tempa, uzbrdica i nizbrdica. Zato je i mnogo zanimljivije. Trčim po Karađorđevom brdu, Juhoru ili Čukari i to duge staze - priča nam Dušan, inače učenik trećeg razreda gimnazije.

Dvoje tinejdžera od kojih se sportski uspesi tek očekuju pod budnim okom su Srbe i Danijela Nikolića, poznatih paraćinskih entuzijasta u sportu i atletskih trenera.

IZ 100 TRKA 70 MEDALjA

ZA šest godina, koliko trenira atletiku, Dušan iz 100 trka ima sedamdesetak medalja. Za državno prvenstvo u planinskom trčanju, koje je jednom godišnje, priprema se dva meseca. Barbaru na jesen očekuju kvalifikacije za kup pionirki, zatim kup i prvenstvo Srbije.