NA arheološkom nalazištu Anine u Ćelijama, među ostacima raskošne rimske vile bogataša iz trećeg veka nove ere, pronađeno je termalno kupatilo. Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu ističu da je otkriće veoma značajno, jer u Srbiji je veoma malo termi i drugih objekata, koji su očuvani iznad nivoa temelja!

Na lokalitetu Anine, na ušću reke Ljig u Kolubaru, pronađeni su dobro očuvani ostaci rimske vile i grandioznog poljoprivrednog dobra. Vila je impozantnih razmera - 4.000 kvadratnih metara, dok se arheološko nalazište prostire na oko 30 hektara. U pitanju su najbolje očuvani ostaci ruralne arhitekture rimskog doba na području zapadne Srbije. Stručnjaci procenjuju da je, po značaju, odmah do - Gamzigrada! Iskopavanja, koja su počela 2005. godine, obavljali su arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, Istraživačke stanice Petnica, Narodnog muzeja u gradu na Kolubari i Fakulteta za geodeziju, a finansirala je Opština Lajkovac.

- Iako još nismo sigurni da je kompleks bio u privatnom, ili državnom vlasništvu tog doba, sasvim je izvesno da je termalno kupatilo bilo javno, odnosno nije ga koristio samo vlasnik - objašnjava Radivoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Otkrili smo tragove prvog uređenog vodovodnog sistema na ovoj teritoriji. Već na jesen, ili sledeće godine, učinićemo sve da delovi kompleksa, koje smo prinašli, budu konzervirani i predstavljeni najširoj javnosti.

Vladimir Pecikoza, arheolog u Istraživačkoj stanici Petnica ističe da su, tokom četiri godine radova u Aninama primenjene savremene metode iskopavanja, kakve se primenjuju na vodećim svetskim lokalitetima. Uz to, pronađena je i bogata zbirka veoma značajnog, prilično očuvanog, novca iz rimskog doba.

- Bronzane posude i drugi predmeti, kao i novčići u najvećem broju pripadaju vremenu imperatora Konstantina, ima ih i iz epohe cara Valensa - kaže stručni saradnik Željko Jež, arheolog iz Valjeva. - Na taj način, možemo da pretpostavimo da je vila sa termama trajala do druge polovine četvrtog veka. To se poklapa sa provalom Gota u ove krajeve, te definitivnim gašenjem života na ovom prostoru.

TEMELj

- U protekle četiri godine, uspeli smo da postavimo temelj onoga što će uslediti na ovom ozbiljnom arheološkom nalazištu - kaže Živorad Bojičić, predsednik Skupštine opštine Lajkovac. - Iz budžeta je finansirano istraživanje lokaliteta Anine, biće urađen kvalitetan put, prilaz do ostataka raskošne rimske vile, a Turistička organizacija Lajkovac će na odgovarajući način predstaviti ovu destinaciju.