Četnici iz Australije plakali na Ravnoj gori

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 05. 2016. u 08:17

Четници из Аустралије плакали на Равној гори
Ravnogorska udruženja iz dijaspore se i zvanično povezala sa pokretom u matici

DESPOTOVAC - Kada sam na Ravnoj gori video toliko četnika iz čitavog sveta, obučenih u uniforme i majice s Dražinim likom, te šajkačama i šubarama sa kokardama, zaplakao sam od sreće - ovako je Đuro Popović, član udruženja pod nazivom "Srpski četnici Australije", doživeo okupljanje ravnogoraca 8. maja.

Iako je rođen u Australiji, on neguje pravoslavlje i četništvo, zbog toga što je njegov deda Petar, rodom iz Knina, poginuo u borbi s partizanima, a otac Todor prebegao u Australiju jer su ga nazivali četničkim banditom, pa u bivšoj Jugoslaviji nije imao budućnost...

- Četnici u Srbiji i Republici Srpskoj su postali ozbiljna organizacija, pa smo razgovarali i o budućim projektima - kaže Dražo Cvijetić iz Sidneja, čiji su roditelji iz Bosne u Australiju otišli šezdesetih godina prošlog veka.

Stevan Dragojević kaže da su ga otac Nedeljko i majka Milica, koji su u Sidnej otišli pre četiri decenije, učili da bude Srbin, pa on sada uči svoju decu pravoslavnoj tradiciji...

- Mnogo nam znači direktan kontakt sa Ravnogorskim pokretom u matici i to kako su nas prihvatila braća iz Srbije, koja nisu dozvolila da išta platimo - zaključuje Dragojević emotivnu ispovest.

KAMP U NAJAVI

PREDSEDNIK Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević njegov sabetnik Dragan Sofronijević sa članovima udruženja pod nazivom "Srpski četnici Australije" su razgovarali o izgradnji edukativnog kampa čiju bi izgradnju dijaspora mogla da pomogne.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Вук-ЋИРИЛИЦА

16.05.2016. 09:08

Да сте ви мени живи и здрави још сто година, па да дођете и на Газиместан за Видовдан. Свако добро од господа вам желим.

Lune

09.06.2016. 21:15

@Mirjana - Hm,hmm...kucaj: vojvoda Slavko Aleksic veleizdajnik ! A,sabraca, se organizuju u nemackoj kod svojih tradicionalnih "saveznika".. "igraju se delije"..kucaj PSCRG.com

mladjo

16.05.2016. 11:59

@Nikola Zlatibor - Борили се против фашиста и њихове браће комуниста, нема разлике...

Деки

16.05.2016. 13:19

Жив је Дража, умро није, док је српства и Србије! Живели браћо моја честита, велики поздрав свим четницима! Све смо јединственији и снажнији, једино тако можемо излечити српско биће од карцинома типа комунизам. Данашње комуњаре, наследници отете имовине, са разлогом негодују. Они врло добро знају све историјске чињенице, не пише нам више удба школске уџбенике, али како изаћи из туђе виле, како напустити туђ посед, како признати заблуду и животну грешку..? Није лако.

Cupavi Berlin

16.05.2016. 13:19

NARODE manite se Proslosti.OKRENITE se Buducnosti.EKONOMIJA. Proslost je lepa Ali ne preterivati.Od od proslosti se nemoze ziveti.EKONOMIJA NARODE.

Djole

16.05.2016. 13:24

Lepo bi bilo da ove novine objave par clanaka u kojima bi malo informisali ljude u Srbiji a i sire ko i sta su bili tzv. cetnici. Njihov nastanak, slavna uloga u oslobadjanju od Turske, balkanskim ratovima te do kraja drugog svjetskog rata. Ja sam dosta toga iscitao i malo mi na nerve idu ovi bradati momci sto mrtvacku glavu kao znamenje na celu nose. Niste vi momci zasluzili da bastinite tako sjajnu tradiciju stereotipskim izgledom i ponasanjem nametnutim od komunisticke klike.