DESPOTOVAC - Kada sam na Ravnoj gori video toliko četnika iz čitavog sveta, obučenih u uniforme i majice s Dražinim likom, te šajkačama i šubarama sa kokardama, zaplakao sam od sreće - ovako je Đuro Popović, član udruženja pod nazivom "Srpski četnici Australije", doživeo okupljanje ravnogoraca 8. maja.

Iako je rođen u Australiji, on neguje pravoslavlje i četništvo, zbog toga što je njegov deda Petar, rodom iz Knina, poginuo u borbi s partizanima, a otac Todor prebegao u Australiju jer su ga nazivali četničkim banditom, pa u bivšoj Jugoslaviji nije imao budućnost...

- Četnici u Srbiji i Republici Srpskoj su postali ozbiljna organizacija, pa smo razgovarali i o budućim projektima - kaže Dražo Cvijetić iz Sidneja, čiji su roditelji iz Bosne u Australiju otišli šezdesetih godina prošlog veka.

Stevan Dragojević kaže da su ga otac Nedeljko i majka Milica, koji su u Sidnej otišli pre četiri decenije, učili da bude Srbin, pa on sada uči svoju decu pravoslavnoj tradiciji...

- Mnogo nam znači direktan kontakt sa Ravnogorskim pokretom u matici i to kako su nas prihvatila braća iz Srbije, koja nisu dozvolila da išta platimo - zaključuje Dragojević emotivnu ispovest.

KAMP U NAJAVI

PREDSEDNIK Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević njegov sabetnik Dragan Sofronijević sa članovima udruženja pod nazivom "Srpski četnici Australije" su razgovarali o izgradnji edukativnog kampa čiju bi izgradnju dijaspora mogla da pomogne.