Posla ima za dve smene

J. BEKIĆ

četvrtak, 12. 05. 2016. u 19:55

Посла има за две смене

U pogonu "Boreli" 270 radnika radi lon poslove za stare kupce

Somborska farika "Boreli" uložila žalbu na rešenje suda kojim se odbija plan reorganizacije. Kada bi prošao UPPR, dugovi bi bili reprogramirani, a firma bi zaposlila još 100 obućara

PRIVREDNI sud u Somboru je na nedavno održanom ročištu doneo rešenje kojim se odbacuje predlog za pokretanje stečajnog postupka i predlog unapred pripremljenog plana reorganizacije somborske fabrike obuće "Boreli" D.P. Po rečima Stipana Ezgete, poverenika Samostalog sindikata u preduzeću, na ročištu je jedna od primedaba bila da od 1. januara ove godine više ne postoje društvena preduzeća i da je to razlog zbog čega ova firma ne može da predloži UPPR.

Međutim, "Boreli" je, navodi Ezgeta, zahtev podneo u oktobru 2015. godine, i zbog toga je preduzeće uložilo žalbu na rešenje suda. U Fabrici "Boreli" trenutno je angažovano 270 radnika, od toga u proizvodnji 180, koji rade isključivo u lon poslovima za stare kupce, italijanski "Lenči" i slovenačku "Kopitarnu", ali i nemačkog partnera.

- Radimo trenutno u jednoj smeni, ali posla ima za dve smene, koje bi mogle da se organizuju ako prođe unapred pripremljeni plan reorganizacije. S obzirom na kapacitete, moglo bi da se zaposli još 100 ljudi, ali čekamo odluku suda - pojašnjava Ezgeta.

Na osnovu socijalnog programa, firmu je krajem jula prošle godine napustilo 520 zaposlenih.

- Kada bi prošao UPPR, dugovanja bi nam bila reprogramirana, a postoji mogućnost i da država otpiše svoja dugovanja. Preduzeće bi bilo zdravije i lakše bi vraćalo dugove. Osim toga, mogli bismo i da izdajemo prodavnice u zakup, kojih u Srbiji ima 90 - predočava Ezgeta.

Ipak, ovde se nadaju da će u narednom periodu biti mogućnosti da se proizvodnja proširi i da se angažuje više radnika koji su na evidenciji NSZ. Ono što ohrabruje, jeste da su inostrani partneri i kupci zadovoljni kvalitetom somborskih obućara.


NEREŠEN ODNOS SA HRVATIMA

NAJVEĆE muke "Borelija", koji je među malobrojnima i dalje u društvenom vlasništvu, jesu nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa hrvatskim "Borovom". Zbog toga se nije ušlo u privatizaciju, iako je Vlada Srbije svojevremeno donela odluku da preduzeće uđe u taj proces.

Komentari (2)

Pavlović Dušan

12.05.2016. 22:20

Naravno, neko od političara je „bacio oko“ na tu fabriku. I kupiće je perfidnom metodom što će kao nekome od stranaca da je proda. A radnike ko pita.Pljačka se nastavlja.Novim ustavom, ako ga bude, treba vratiti pojedinim fabrikama stari oblik svojine (samoupravni) jer je bilo fabrika koje su dobro radile, ispunjavale obaveze prema državi i radnici dostojanstveno živeli.Privreda nam je uništena Koštunicinim ustavom. A on, naravno, nije bio bio obavešten dokle će to da dodje. Ili je znao