DALIBOR Jablanović (31), iz Stubice kod Paraćina, za tri godine, koliko su mu Ginisovi rekordi pasija, uspeo je da postane svetski prvak u 10 neobičnih "disciplina", a rekorde je rušio čak 25 puta!

U Srbiji i na Balkanu, kako za sebe kaže, rekorder je u broju oborenih rekorda, zahvaljujući čemu je dospeo na listu top 10 Srba u Ginisovoj knjizi, na kojoj su još Novak Đoković, Vinko Trivunović, Kobasicijada u Turiji, Nikola Kulezić, Jovica Spajić, Slaviša Pajkić, Vesna Vulović, Milovan Milutinović i Zoltan Gali.

Dalibor ističe da je obarao svoje, ali i tuđe rekorde, te da se za Ginisovu knjigu odmalena zanimao i sve pomno pratio, iako je počeo da se sam takmiči, tek, pre tri godine. Rekorde je obarao kao na traci, tako da je za kratko vreme postao Srbin sa najvećim brojem oborenih rekorda.

- Svetski sam prvak u broju kašika balansiranih istovremeno na licu, u brzini razmotavanja rolne toalet papira jednom rukom, u ređanju šahovskih figura, takođe, jednom rukom, pa u broju zakačenih šnalica za kosu za 30 sekundi. Takođe, najviše stik papirića mogu da zalepim na lice za 30 sekundi, kao i za minut, a to su različite discipline - nabraja Jablanović sve svoje uspehe za Ginisa.

Među silnim rekordima je još jedan: sa povezom preko očiju najbrže na svetu naređa deset kockica na isti broj i najviše kockica postavi na isti broj za 30 sekundi.

Nedavno je poznati portal "JOE.ie", čije je sedište u Dablinu, uputio poziv za rušenje nekoliko Ginisovih rekorda, među kojima je i Jablanovićev. U pitanju je brzina ređanja šahovskih figura jednom rukom. Sve figure Dalibor naređa za 34,2 sekunde. Irski portal je objavio i video-snimak aktuelnog rekorda, ali dosad niko još nije uspeo da ga sruši, mada je bilo više pokušaja.

- Osim ovog pojedinačnog rekorda, kad je o šahu reč, ja i moj drug Vladica Radisavljević držimo rekord i u timskom ređanju figura za 37,3 sekunde. Pravila su i ovde veoma važna i moraju da se poštuju, inače Ginisov sudija rezultat ne priznaje. Rekorde sam, inače, obarao tako što sam na zvaničnom Ginisovom sajtu pronalazio "izazove", koji su me zanimali, zatim bih uvežbavao, pa sam svoje rekorde snimao kamerom i postavljao na sajt. Kasnije ih pregleda njihov sudija i ako je sve u redu, izdaje zvaničan sertifikat da je rekord oboren - objašnjava Dalibor mukotrpan put do Ginisove knjige.

Srpski "ginisovac" još je nezaposlen, iako je diplomirao računarske tehnologije na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu i potom specijalizirao. Živi u selu od poljoprivrede, a za sebe voli da kaže da je pre Stubičanin, a ne Paraćinac.


KAŠIKE NAJOMILjENIJE

DALIBOROVA najomiljenija disciplina je ređanje, odnosno "balansiranje" kašika na licu. Lični rekord je popravljao, čak, pet puta i stigao do 31 kašike. Kašike moraju da ostanu na mestu bar pet sekundi. U toj veštini je još svetski rekorder.

Rolnu toalet-papira razmota jednom rukom za 9,8 sekundi, za 30 sekundi zakači 54 šnalice u kosu, a na lice zalepi 35 stik papirića za minut, odnosno 25 papirića za 30 sekundi.


UZ RAME ĐOKOVIĆU

NA listi top 10 Srba, Ginisovih rekordera, nalazi se i Novak Đoković. Svetski reket broj jedan trenutno drži dva: u broju osvojenih Australijen opena i u najdužem grend slem finalu u istoriji tenisa.

Tu su još Vinko Trivunović, koji je za 24 sata uradio 5.820 zgibova, Jovica Spajić, pripadnik SAJ, koji je za isto vreme uradio 30.000 trbušnjaka, i frizer iz Šapca, Nikola Kulezić, koji je napravio umetak za kosu od 820 metara. Kuvar Zoltan Gali zavio je 10.374 sarme teške 1.400 kg, dok je užički "supermen", Milovan Milutinović, pešačio do Londona, a zatim pretrčao pred komisijom 100 metara sa teretom od 45 kg za 25,19 sekundi...