Porodice kidnapovanih i ubijenih Srba iz Orahovca: Još niko nije osuđen, a nepravda nas ubija

D. ZEČEVIĆ

05. 05. 2016. u 12:45

Hapšenje bivšeg pripadnika OVK osumnjičenog za zločine u Orahovcu otvorilo rane porodicama kidnapovanih i ubijenih Srba

Породице киднапованих и убијених Срба из Ораховца: Још нико није осуђен, а неправда нас убија

Olgica Božanić

ORAHOVAC - Hapšenje bivšeg pripadnika OVK Alberta Spahijua (1961) u Švajcarskoj po poternici srpskih pravosudnih organa, osumnjičenog za zločine na području opštine Orahovac, otvorilo je nove rane porodicama kidnapovanih i ubijenih Srba. Pogotovu što za brutalne zločine počinjene jula 1998. godine u Orahovcu i selima Opteruša, Retimlje, Zočište i Velika Hoča još niko nije odgovarao.

- Jula meseca 1998. godine, dakle, godinu dana pre ratnih sukoba na Kosovu, na području opštine kidnapovano je 120, a ubijeno 45 ljudi, dok se još na listi nestalih vode tri člana porodice Kostić - ističe Olgica Kostić Božanić, iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba. Ona podseća da je napad zločinačke OVK na ovo mesto počeo 17. jula u popodnevnim satima, kada su u Domu Zdravlja kidnapovani doktor Aleksandar Stanojević i Duško Patrnogić, da bi nastavili sa otmicama Srba koji su se zatekli u dvorištu Doma zdravlja, na ulicama i svim okolnim putevima. Potom su 18. jula oko ponoći napadnuta sva srpska domaćinstva u selima Opteruša i Retimlje, dok je 21. jula usledio napad na manastir Zočište...

- Svi kidnapovani Srbi odvedeni su u logore OVK, ali su 22. jula posredstvom delegacije Međunarodnog crvenog krsta, monasi, žene i starci pušteni.

Iz njene porodice je kidnapovano njih četrnaestoro. Tela ubijenih Srba pronađena su aprila 2005. u masovnoj grobnici Volujak kod Mališeva, a oktobra 2006. posmrtne ostatke ubijenih porodice su preuzele na administrativnom prelazu na Merdaru.

- Pored šezdesetdvogodišnjeg Anđelka Kostića, kojeg su pripadnici OVK ubili na kućnom pragu, a koji je sahranjen na seoskom groblju bez ikakvih obeležja i pod nadzorom naoružanih pripadnika UČK, jedanaestoro Kostića sahranili smo na groblju Orlovači - ističe Olgica Božanić.

PROPUSTI UNMIKa

IAKO su se porodice ubijenih i kidnapovanih Srba sa područja opštine Orahovac žalile Savetodavnoj komisiji UN za ljudska prava, koja je 2009. izrazila mišljenje da je bilo propusta u istrazi Unmika u vezi sa ovim zločinima, ova misija je bez ikakvog objašnjenja 2006. prekinula istragu za zločine počinjene na ovom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije