Prokrčili Zlatar, bezbedniji saobraćaj na trasi Nova Varoš - Sjenica

D. Gagričić

23. 04. 2016. u 15:00

Konačno posečena suva i trula stabla smrče u atraktivnom turističkom naselju Babića brdo

Прокрчили Златар, безбеднији саобраћај на траси Нова Варош - Сјеница

Posečena stabla u naselju Babića brdo

TRI godine od početka sušenja i lomljenja stabala na parceli "Limskih hidroelektrana", u Turističkom naselju Babića brdo, na Zlataru, drvoseče su posekle smrče koje su predstavljale opasnost za sve prolaznike: meštane i goste hotela "Jelena" i "Zlatarski biseri", te više apartmana i kuća. Sada mogu da odahnu i vozači koji se kreću trasom Nova Varoš - Sjenica.

- Gotovo 90 odsto stabala je bilo suvo i izvaljeno, a ostatak sasvim truo. Zato smo, pri seči, morali da ih vezujemo sajlama, da ne bi pala na ranije oštećene objekte, javnu rasvetu, telefonski kabl, puteve... - objašnjava Aco Botić, vlasnik firme "Maja", koja je posao seče i izvlačenja građe dobila posle dve javne licitacije.

U dela naselja gde su nikli prvi objekti turizma na Zlataru - restoran "Prvi maj" i vila "Limskih hidroelektrana" - sada je ostala krčevina, kao svedočanstvo višegodišnjeg nemara, odnosno izostanka sanitarne seče, ali je još neizvesno da li će priroda obezbediti podmladak ili će između panjeva biti zasađene sadnice četinara. Ista dilema prisutna je i na onim delovima Babića brda gde se četinari uveliko seku zbog gradnje, a ne zna se ni kada će biti posečene osušene omorike između hotela "Panorama" i sportskih terena. Tu su se, saznajemo, isprečili nerešeni imovinski odnosi između Zemljoradničke zadruge, "Rekreatursa", lokalne samouprave i zakupaca.

PEŠACI

NADLEŽNI su, po svemu sudeći, zaboravili i na pešake na severnoj strani turističke zone Babića brdo, kojom prolazi regionalni put Nova Varoš - Sjenica. U nedostatku staze, trotoara i pešačkog prelaza kojima bi gosti i meštani stizali do centralnog platoa, sportskih terena i autobuske stanice, a na drugoj strani do prodavnice, crkve, trim-staze..., svi strepe od točkova teških kamiona ili putničkih vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije