Studiranje i u Kruševcu?

S. Babović

21. 04. 2016. u 14:30

Студирање и у Крушевцу?

Rektor prof. dr Antić i gradonačelnik Nestorović

Protokol o otvaranju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Nišu. Elaborat pri kraju, pa je na potezu - Vlada

POTPISIVANJEM Protokola o zajedničkim aktivnostima na formiranju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Nišu, pokrenuta je zvanična inicijativa za otvaranje nove visokoobrazovne ustanove čije će sedište, kako je najavljeno, biti u Kruševcu.

- Elaborat se već radi, a dalja dinamika zavisi od Vlade Srbije, kao osnivača - kaže prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu. - Verujemo da kruševački kraj ima kadrovski potencijal i da će biti zainteresovanih studenata. S obzirom na to da među 13 fakulteta, od kojih su dva izvan Niša, naš univerzitet trenutno pokriva sva polja, ali ne i sve naučne oblasti, Poljoprivredni fakultet bi trebalo da nam omogući dalji i svestraniji razvoj.

Pre više od šest godina, podsetimo, iz Niša je pokrenuta inicijativa za formiranje Poljoprivrednog fakulteta, ali u Prokuplju, a bilo je želja i za osnivanjem Bogoslovskog fakulteta u centru Nišavskog okruga. Precizirajući da za to od Vlade Srbije nikada nije stigao odgovor, rektor Antić tvrdi da je "kruševačka inicijativa" sasvim druga priča...

Svojevremeno se spekulisalo i o formiranju odeljenja prištinskog univerziteta, koji je u kruševačkom kraju privremeno bio izmešten tokom 1999, a sada je ponovo najavljeno i otvaranje odeljenja Pravnog, te Ekonomskog fakulteta iz Niša, kao i Visoke strukovne škole za medicinske sestre. Očekuje se još početak rada srednje Poljoprivredne škole u Velikom Šiljegovcu, dok bi sedište toliko željenog Poljoprivrednog fakulteta trebalo da bude u zgradi Narodnog univerziteta koji je u međuvremenu ugašen...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

hocemo da studiramo u ks

21.04.2016. 17:01

Krajnje vreme da KS dobije fakultet.Sta se cekalo i gde problem bio nije mi jasno kad mnogo manji gradovi i regioni imaju.Podrska Rasini i KS.

fico zastava

22.04.2016. 17:41

Sramota da Krusevac nema fakultet.Ko se brine o skolstvu?Ko je rasporedjivao te fakultete?Krusevac je imao skolu kad ostali nisu na dve noge znali hodati i umesto da se tradicija nastavi i da Kragujevac i Krusevac podele katedre niko za sve ove godine nista nije radio.Pa najbolje da Krusevac niko ne spominje ni kao prestonicu ni kao Lazarev grad ni kao jedan od najvecih srpskih gradova.Treba neko da vodi racuna i da naredi da im Nis i Kragujevac daju katedre i da tamo zapocne studentski zivot.

nn

22.04.2016. 21:55

Lazarev grad nema fakultet ali bitno je da Novi Pazar ima.Srbi u RS napravili Andricgrad a nasi nisu u stanju da obnove Lazarev grad i da Krusevac i Srbija imaju stari grad sa prodavnicama,suvenirnicama i restoranima,da se vrate mosti sv kneza Lazara u njegov grad a ne da kao da zivimo jos u komunizmu pa da njegove mosti budu u nekoj selendri.Stari grad u Krusevcu je za Dubrovnik bio metropola.Sta to drzava radi zasto to ne obnovi?! Obnovite Lazarev grad i otvorite fakultete u Krusevcu.

ana jovanovic

13.03.2017. 13:03

ineresuje me koji smer na poljoprivrednom fakultetu ce biti kod nas u Krusevcu,i kad bi deca mogla da znaju nesto vise o prijemnom.