NOVOSAĐANI neće dozvoliti gašenje sportskog odeljenja u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj". Tom potezu, o kojem je Ministarstvo prosvete samo obavestilo uglednu i popularnu "Jovinu" gimnaziju, bez reči obrazloženja, protivi se ne samo školski kolektiv i učenici, nego i novosadska sportska javnost i gradski zvaničnici.

- Očekujemo da će ministarstvo uvažiti našu molbu, preispitati i promeniti odluku - kaže Radivoje Stojaković, direktor "Jovine gimnazije", u kojoj od 2007. godine već devet generacija uspešnih sportista stiče gimnazijsko obrazovanje. - Pored našeg, navodno, gase se i sportska odeljenja u Užicu i Jagodini, dok će u Beogradu nastaviti sa radom. Kod nas postoji veliki interes grada, škole i sportista i zaista je potreba da se naši učenici - sportisti podrže, privilegovanim režimom po kojem idu u "međusmenu", a jutarnje i časove u smiraj dana koriste za treninge i takmičenja.

Direktor Stojković naglašava da jedini sportski razred pohađa 30 učenika iz cele Vojvodine uz podršku sportskih saveza i klubova i da fizičko vaspitanje, od 1856. godine, koje je u nastavu uveo Đorđe Natošević, čuveni lekar i pedagog, nadzornik srpskih škola, ima dugu i neprekidnu tradiciju sporta.

Trenutno, u sportskom odeljenju su Jovan Simić, prvak Srbije, trećeplasirani u Evropi i peti na svetu u karateu, Ivan Gvozdenović i Kristijan Šulc, vaterpolisti Vojvodine, prvaci sveta u vaterpolu, Milica Emini i Đorđe Mijailović, atletičari Vojvodine, šampioni Srbije, Ilija Tadić, paraolimpijac u plivanju koji će na jesen reprezentovati Srbiju u Rio de Žaneiru na Paraolimpijskim igrama, strelac Sanja Vukašinović, prvak Balkana, najbolja sportistkinja grada u 2015. godini, zatim Ivan Dejanović, Nikola Jurković...

- Neprijatno smo iznenađeni odlukom - kaže Tatjana Mitrović, razredni starešina i profesorka fizičkog vaspitanja, inače bivša košarkašica Partizana. - Ministar sporta Vanja Udovičić je nedavno naglasio da se zalaže za decentralizaciju sporta, a sada se dešava da se ukidaju sportska odeljenja. Svima je jasno da talenti mogu u sportskom odeljenju uz podršku profesora da steknu gimnazijsko obrazovanje i da zatim nastavljaju studije, na čemu insistiramo.

Radivoje Stojković, direktor i Tatjana Mitrović, razredni strašina

Lena Radulović, učenica drugog osam, sportskog odeljenja u "Jovinoj gimnaziji", organizatorka je igre Novosadske ženske košarkaške akademije.

- Sve nam je "programirano" tako da imamo određeno vreme za treninge ali i za nastavu i za učenje. Možemo sve da postignemo, a kada smo na takmičenjima ili na turnejama s klubovima, dobijamo zadatke koje radimo i zatim odgovaramo iz određenih predmeta pa ne propuštamo ništa od gradiva - kaže Radulovićeva.


NEPRIHVATLjIVA ODLUKA

MILOŠ Vučević, gradonačelnik Novog Sada, najoštrije, kako naglašava, osuđuje odluku da se sportsko odeljenje u "Jovinoj gimnaziji" ukine.

- Ta odluka je jednostavno neprihvatljiva i naravno da ćemo se boriti da sačuvamo sportski razred. Novi Sad je i grad sporta i mladih i ne može da se pomiri sa takvom odlukom - kaže gradonačelnik Vučević.


ŠAMPIONI

- NAŠU gimnaziju krajem 19. veka pohađao čuveni Momčilo Tapavica, prvi srpski olimpijac, učesnik igara u Atini 1896. godine kao i legendarni Bora Stanković, nekadašnji prvi čovek svetske košarke. U našu gimnaziju išli su i stonoteniserka Gordana Perkučin, odbojkaš Andrija Gerić, Nikola Jovović, fudbaler Sergej Milinković-Savić... - potvrđuje direktor Stojković.