JAGODINA - "I tako sveke godine pred izbore, već 25 godina", jedan je od komentara na vest da je Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine i predsednik JS, predložio formiranje "Morava grada", koji bi nastao spajanjem Jagodine, Ćuprije i Paraćina. Palma, pak, kaže da njegova ideja nema veze sa izborima, jer bi trebalo da bude realizovana posle njih, ali da je vreme za neku vrstu referenduma. On to želi ali i da se pitaju i predsednici ostalih opština da li su za to.

- Nijedan grad ne bi izgubio ingerencije, niti bi bio centar, već bi se formirala nova institucija "Morava grad", koja bi zapošljavala 10 radnika. Odluke bi se donosile konsenzusom, a kriterijum prilikom odlučivanja ne bi bio veličina grada - rekao je Palma za "Novosti".

Dušan Stamenković, saobraćajni inženjer iz Ćuprije, koji je učestvovao u izradi projekta o formiranju "Morava grada", koji je CIP uradio još 1994, smatra da ne postoji politička volja i da svaki od ova tri grada želi da bude gospodar. Pre 22 godine u Domu JNA u Ćupriji održan je veliki sastanak čelnika Jugoslavije, Srbije i opština Ćuprija, Jagodina i Paraćin. Sastanku su prisustvovali i Radoje Kontić, tadašnji savezni premijer i nekoliko saveznih i republičkih ministara. Milutin Mrkonjić, tadašnji direktor CIP-a, predstavio je studiju gradskog saobraćaja na najdužem bulevaru u Evropi, koji spaja Paraćin, Ćupriju i Jagodinu.

- Trend porasta broja putovanja zasnivao se na zajedničkoj školskoj mreži, širenju zdravstvenih ustanova i formiranju kliničkog centra u Ćupriji, povećanju broja zaposlenih u industriji i formiranju velikog trgovačkog centra kome bi gravitiralo pola Srbije. Studija ekonomske opravdanosti ulaganja u narednih 25 godina pokazala je da je autobuski prevoz ispred ostalih. Ideja da gradove povezuje trolejbuska linija, koju bi saobraćajni inženjeri mogli da izrade za šest meseci, ostala je samo želja, a "Morava siti" ostao grad nadanja - zaključio je Stamenković za naš list.


TRI DECENIJE RAZDVOJENOSTI

STAMENKOVIĆ kaže da je do rascepa zajedničkih firmi ova tri grada došlo još pre tri decenije, kada se raspao i jedinstven Zdravstveni centar, koji je činilo svih šest opština Pomoravlja, pa čak i Ražanj.

- Imali smo i PIK "Pomoravlje", koga su činile paraćinske firme "7. juli", bombonara i Poljoprivredno dobro, zatim Fabrika šećera i Poljoprivredno dobro "Dobričevo" iz Ćuprije i jagodinski "Juhor". Jednostavno, čini mi se da su sve opštine podigle "kineski zid" na svojim granicama, zbog čega je došlo do njihovog razdvajanja - ocenjuje Stamenković.