Senke starog Niša i u Rusiji

M. Ristović

30. 03. 2016. u 13:00

Fotografije Davorina Dinića predstavljale našu zemlju u Belgorodu, gde su bile izložene tokom ruskog odavanja počasti kulturi bratskih gradova

Сенке старог Ниша и у Русији

NIŠ - Fotografije nekadašnjeg grada na Nišavi oduševile su i publiku u Belgorodu, gde su nesvakidašnji radovi Davorina Dinića, inače glumca u ovdašnjem Lutkarskom pozorištu, bile izložene tokom ruskog odavanja počasti kulturi bratskih gradova.

S obzirom na to da je i Niš jedan od njih, tamošnja publika je bila u prilici da vidi sasvim originalno spajanje prošlosti i sadašnjosti. Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva je, dakle, napravilo pravi potez opredeljujući se da ove godine u Belgorod pošalje postavku pod nazivom "Senke starog Niša".

Inače, pomenute - pomalo bajkovite - fotografije su već mogle da se vide i na izložbi u okviru manifestacije poznate kao "Noć muzeja", a nisu izostala ni publikovanja u najprestižnijim svetskim stručnim časopisima.

- Skupljao sam foto-zapise o starom Nišu, a zatim pokušavao da ih rekonstruišem u današnjem vremenu - kaže Dinić. - Fotografisao sam iste objekte, sa istih pozicija i iz istih uglova sa kojih su pre 50, 60 ili stotinu godina nastajali i originali, a onda sam pokušavao da otkrijem na koji način se duh dva vremena prepliće u tom jednom "kvadratu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije