Poginuo rudar u rudniku Lece kraj Medveđe

Beta

18. 03. 2016. u 14:09

Погинуо рудар у руднику Леце крај Медвеђе

Foto I.Marinković

Martin Vasilevski (31) poginuo je u rudarskoj jami, kada se na njega obrušila stena

MEDVEĐA - Rudar Martin Vasilevski (31) poginuo je noćas u rudniku zlata "Lece" kraj Medveđe, potvrđeno je danas agenciji Beta.

Predsednik opštine Medveđa Nenad Arsić rekao je da se nesreća dogodila oko jedan čas posle ponoći u rudarskoj jami, kada se na rudara obrušila stena.

Vasilevski koji je bio žitelj sela Lece, poginuo je na licu mesta.

Rudnik je pod zakupom engleskog fonda Life stone capital sa sedištem u Dubaiju. Nadležni u rudniku nisu bili dostupni za komentar.

FORMIRANA KOMISIJA ZA ISPITIVANJE OKOLNOSTI POGIBIJE RUDARA


Direktor rudnika "Lece" u Medveđi Duško Gagić formirao je radnu grupu koja će ispitati okolnosti pogibije rudara Martina Vasilevskog (32), saopštila je danas uprava tog preduzeća.


Policija je obezbedila mesto nesreće i uviđaj je u toku, dodaje se u saopštenju.


Kako se navodi, komisija je sinoć izašla na mesto nesreće, a odmah su obavešteni i Medicinski centar u Medveđi, Rudarska inspekcija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Vasilevski je poginuo sinoć oko 23.20 u reviru Jezerina na dubini oko 100 metara, dok je uz poštovanje svih radnih procedura obavljao redovne rudarske poslove, naveo je u saopštenju direktor rudnika.


"Prilikom bušenja iz krovnog dela jamske prostorije došlo do ispadanja rudnog bloka težine oko pola tone koji je pao na radnika. Naša interventna ekipa, obučena za takve slučajeve, hitno je reagovala, ali nažalost radnik je podlegao povredama", rekao je Gagić.


Prema njegovim navodima u trenutku nesreće u jami je bilo još oko 10 rudara, ali niko od njih nije povređen.


Kako se navodi, prvu pomoć Vasilevskom pružile su njegove kolege koje su bile sa njim u jami i radile na bušotinama.


Kolega nastradalog rudara Srebre Gavrilov rekao je da se nesreća dogodila kada se obrušio jedan blok stene tokom rada na 10 bušotina.


"Pokušao sam da pomerim blok u nameri da oslobodim Martina u čemu nisam uspeo, pa sam pozvao kolegu koji je radio na uterivaču u neposrednoj blizini. Uspeli smo da sklonimo blok, pokušali reanimaciju i pozvali hitnu pomoć", rekao je Gavrilov.


Direktor rudnika uputio je saučešće porodici Vasilevski, dodaje se u saopštenju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

miki

23.03.2016. 04:17

Neka tije Lanka zemlja pocivaj u miru I martinovoj porodici izjavljjem saucesce