Svilajnac: Dobrotvora zaboravili ali uživaju

G. M. Zorić

četvrtak, 17. 03. 2016. u 17:12

Свилајнац: Добротвора заборавили али уживају

Zapuštena grobnica na svilajnačkom groblju

Zašto se ne poštuje testament znamenitog Resavca Miloša Savčića. Uoči Drugog svetskog rata, sav imetak ostavio crkvi

MILOŠ Savčić je bio među najpoznatijim privrednicima i industrijalcima u Srbiji s kraja 18. i početkom 19. veka. Kao jedan od sedmorice najznamenitijih ljudi ovog kraja, uskoro će se naći i u ediciji pod nazivom "Velikani Resave", ali - gotovo izvesno - nije mogao ni da nasluti da se njegov testament, kojim je svoju vrednu imovinu uoči smrti, mesec dana pre početka Drugog svetskog rata, ostavio pravoslavnoj crkvi u Svilajncu, neće poštovati.

Jer, danas retko ko od Svilajnčana zna da su Miloš i njegova supruga Katinka, poreklom Nemica, svrstani u najveće donatore ovdašnjeg hrama posvećenog Svetom Nikoli. Valjda zato ploča na kojoj su ispisana njihova, ali i imena ostalih donatora - skinuta prilikom renoviranja bogomolje - Danas leži u podrumu crkvenog konaka...

Podsetimo, u Savčićevom testamentu stoji zapisano to da imovinu od oko tri hektara i udeo u dve vodenice ostavlja crkvi u Svilajncu, "u mestu mog rođenja", pod uslovom da je nikada ne otuđe, te da deo prihoda koriste za popravljanje i održavanje grobnice njegovog oca Todora i majke Jelene. Zamolio je i da se pomen na njihovom grobu održi bar svake pete godine... Tako je želeo, a ispalo je poprilično drugačije.

Nisu, naime, tačne priče o tome da je crkva otuđila imovinu koju je testamentom dobila od Savčića, već je godinama daje u zakup. Nažalost, grobnica roditelja velikog dobrotvora godinama nije održavana, pa se danas i ne vide nadgrobne ploče koje čame prekrivene naslagama trulog granja i korova. Štaviše, niko od zaposlenih na groblju i ne pamti da je ikada služen pomen na grobu Savčićevih roditelja...

Miloš Savčić

Inače, posle osnovne škole i Gimnazije u Svilajncu, ambiciozni Miloš je 1889, u Minhenu, završio studije građevinske tehnike. Prvo zaposlenje je dobio u Direkciji bavarskih železnica i, po sklapanju braka sa studentskom ljubavlju Katinkom Lev, dobio je ćerku i četiri sina.

Vrativši se u Srbiju, osnovao je Inženjersko-arhitektonsku kancelariju, prvi u Beogradu podizao objekte uz upotrebu armiranog betona, te ustrojio prvu savremenu strugaru i klanicu. Nije zapostavljao ni političku karijeru, pa je bio narodni poslanik na listi za Beograd, ministar građevina, direktor Državnih železnica, predsednik Beogradske opštine... Prestonicu i dana krase mnogi objekti koji su, pre više od jednog veka, projektovani u njegovom ateljeu.

MOST

MILOŠ Savčić nikada nije zaboravio rodni Svilajnac, čak ni kada je živeo izvan njega, pa je izradio i plan za železnički most na Moravi. Pod njegovim nadzorom su u koritu reke podignuti betonski stubovi, a sačinjena je i metalna konstrukcija koju su Nemci u Svilajnac dopremili uoči rata. Nedugo potom su je odneli Bugari...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dumar

17.03.2016. 18:58

Bidzo, Bidzo, kako ti je ovo promaklo? Nije u redu. Za ove novokomponovane me ne cudi, ali od tebe...nije u redu.

Z.Vasic

22.04.2020. 11:38

Cudno, da za cetiri godine samo jedan komentar, a govori se o jednom od najsposobnijih Srba koji su ostavili veliki ljudski trag. Zaboravili ga i Svilajcani. Zaboravila ga i crkva, nema ploce, nema pomena, nema odrzavanja grobova dobrotvora i njegovih roditelja. Da je bio tekst o nekoj starleti, fudbaleru, kriminalcu, nakacilo bi se stotinu njih sa komentarom. A o ovom coveku, od koga mozemo mnogo nauciti i danas, nema komentara. Mozda tako treba, ili tako nam i treba.