KRALjEVO - Članovi Kraljevačkog udruženja pisaca još jednom su apelovali na čelnike lokalne samouprave da posle bezmalo godinu dana isprave tekst na tabli postamenta "U čast Jelene Anžujske i Uroša Prvog", ispred zgrade Skupštine grada, u kojem je napravljeno mnogo pravopisnih grešaka i propusta.

- Reč je o nedopustivoj nepismenosti, jer u tekstu piše "prvi i jubilarni jorgovan", a ako je nešto prvo ne može da bude i jubilarno, a ako je jubilarno ne može da bude prvo! Osim toga, piše i "povodom obeležavanja 765 godina Srba i Francuza", pa nije jasno šta je autor hteo da kaže, jer po njegovom ispada da su Srbi i Francuzi zajedno nastali pre 765 godina - kaže Rade Erac.

Postament na kojem stoji tabla sa spornim tekstom, u martu prošle godine postavili su Udruženje srpsko-francuskog prijateljstva "Sveta Jelena Anžujska" iz Kraljeva i lokalna samouprava, i to nakon što je pred zgradom gradske skupštine najbolji svetski teniser Novak Đoković simbolično zasadio jorgovan.

- U više navrata smo zahtevali da tekst bude izmenjen. Predstavlja ruglo i predmet za podsmeh - dodao je Erac.

Jedan od bivših članova predsedništa Udruženja "Sveta Jelena Anžujska" Radovan Peković kaže da su greške u tekstu uočene tek pošto je tabla postavljena.

- Tabla je trebalo da bude privremeno rešenje, a da tekst kasnije bude uklesan u postament. Pre nego što sam napustio Udruženje, tražio sam da se isprave ovi propusti, a zašto to ni do danas nije urađeno, zaista ne znam - objašnjava Peković.