Čačak: Školski odbor čuva fotelju

V. Ilić

05. 02. 2016. u 08:55

Koliko se u prosveti poštuje preporuka o odlasku nastavnika u starosnu penziju. Unija sindikata prijavila tri direktora u Čačku, ali inspektori nemoćni

Чачак: Школски одбор чува фотељу

TRI direktora čačanskih škola prošle godine su stekla uslov za odlazak u starosnu penziju (65 godina života), ali u mirovinu - neće. Uprkos protivljenju mlađih kolega, to im dozvoljava odredba Zakona o radu po kojoj se ugovor produžava ukoliko se s tim složi poslodavac, a u ovakvim slučajevima to su Školski odbori. U odbore ulazi po tri predstavnika lokalne samouprave, zaposlenih u školi i tri predstavnika roditelja, pa direktorima nije teško da dobiju većinu glasova i ostanu na funkciji.

Kad je reč o ostalim školskim upravama, starosna granica se manje-više poštuje. Unija sindikata prosvetnih radnika Školskoj upravi u Čačku je prijavila "nepravilnosti", pre svega u srednjoj Medicinskoj školi. To nam je potvrdio i v. d. rukovodioca ove uprave Vladan Seizović, ali su inspektorima, kako saznajemo, ruke vezane. Prema podacima Školske uprave, direktori koji su stekli uslov za starosnu penziju su: Milorad Blagojević (Medicinska škola), Srećko Albić (Mašinsko-saobraćajna škola) i Dragan Parezanović (OŠ "Vuk Karadžić").

- Prilikom izmena i dopuna Zakona o radu, nažalost, omogućeno je da onaj ko navrši 65 godina, ostane u radnom odnosu. U ovakvim slučajevima Školski odbor je organ upravljanja i on je dao saglasnost pomenutim direktorima da mogu da produže mandat - kaže Seizović. - U Medicinskoj školi je direktor Blagojević i svom kolegi, profesoru fizičkog vaspitanja, produžio radni vek.

ODLAZE PRE KRAJA ŠKOLSKE GODINE ZORICA Kitanović, predsednik Odbora Samostalnog sindikata prosvetara kaže da se do pre dve godine tolerisao ostanak dok se ne završi započeta školska godina, ali to više nije praksa. - Direktorski kadar najčešće pokušava da "probije" rokove i obično za te potrebe koristi Školski odbor, ali jedino ministar može da "produži" radni vek ukoliko postoji realna potreba.

Zakon ne ograničava rok poslodavcu na koliko može da produžava mandat. Profesori u ovim školama, koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da ih ne bi čudilo da sadašnji direktori dočekaju i osmu deceniju u fotelji, jer direktorima nije problem da nađu način i dobiju podršku. Nažalost, ni od jednog od trojice direktora nismo mogli da dobijemo komentar. Blagojević je, kako nam je rečeno bio zauzet odeljenskim većima.

Prosvetni radnici i direktori srednjih škola u Novom Sadu poštuju starosnu granicu odlaska u penziju. Iako su ponegde đaci i roditelji pokušali da peticijom zadrže određenog predavača još u učionici, tome se nije udovoljilo i propisi su kako ističe Jovan Vukčević, načelnik Školske uprave za Južnobački i Sremski okrug, poštovani.

- Nijedna prijava nije nam stigla za direktore, da su na funkciji ostali i posle navršenih 65 godina života i prekoračili zakonski prag - ističe Vukčević. - Za nekoliko profesora je bilo prijava, ali su, ipak, penzionisani.

U Niškoj školskoj upravi navode da izuzetak može biti samo privremen, zbog određenog profila nastavnika.

- Poznat mi je samo jedan slučaj profesora geodezije u Srednjoj građevinskoj školi koji je ostao da radi i posle navršenih 65 godina. U prečniku od 200 kilometara nismo imali profesora geodezije koji bi mogao da ga zameni. Međutim, i on je otišao u penziju, a rad je regulisan ugovorima na određeno vreme - kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.


PENZIONISALI DESETAK DIREKTORA

U NIŠKOJ Školskoj upravi, koja pokriva teritoriju tri okruga nema problema oko odlaska u penziju prosvetara koji su ispunili godine starosti. Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da je poslednjih mesec dana penzionisano desetak direktora srednjih škola. On precizira da škole moraju da prijave sve koji napune 65 godina. Ukoliko to ne učine, rizikuju da ne dobiju novac po finansijskom planu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije