Marko pravi majstor za rakiju

S. Babović

03. 02. 2016. u 17:30

Марко прави мајстор за ракију

Marko Ristić

Originalna destilerija u Kukljinu nadomak Kruševca radi po starim receptima

KRUŠEVAC - Mladi poljoprivredni inženjer Marko Ristić, inače odrastao u porodici pravnika, uz pomoć dugogodišnjih prijatelja ušao je u proizvodnju rakije u selu Kukljin, na oko 11 kilometara od Kruševca. On je napustio "Rubin" posle osam godina rada i posvetio se privatnom poslu.

U Markovoj destileriji sve odiše starinskim duhom. "Markova rakija" odleži u hrastovim buradima, pravi se od ceđenog soka najboljih sirovina, a priprema se u aparatu za dvostruku destilaciju od bakra.

- Ideja o pravoj "zanatskoj" destileriji rođena je još 2012, ali smo sa poslom zvanično krenuli prošlog leta - priča za "Novosti" Marko Ristić (38). - Iskoristio sam deo dedinog imanja, gde je ranije bila farma bikova i razvijena poljoprivredna proizvodnja. Uložio sam u prepravku prostora, kupio opremu, koja ima maksimalni kapacitet od 7.000 do 10.000 litara rakije godišnje, a ja sam napustio "Rubin" posle osam godina rada i posvetio se privatnom poslu.

Ristić je sa prijateljima koji su zaduženi za distribuciju i plasman, zakupio voćnjak kod Svilajnca, gde se na sedam hektara uzgaja prvoklasna jabuka i kruška. Oko 35 tona voća prebačeno je za Kukljin. Šljivu nabavljaju u istočnoj Bosni i Srbiji iz autentičnih šljivika, a dunja pristiže iz Aleksandrovca i iz Blaca.

"Markova rakija" pojavila se prošlog decembra na popularnom "Rakijafestu" i na Sajmu u organizaciji Udruženja "Srpska rakija", gde je degustaciona komisija dodelila dve velike zlatne medalje (dunja i jabuka) i dve zlatne za voćnu rakiju od šljive i kruške.

VELIKI TRUD

MARKO svakog dana putuje iz Kruševca za Kukljin da bi radio.

- Rakije traže proces i posvećenost - priznaje majstor, koji je ovog vikenda više od 10 sati proveo samo u održavanju vatre u destilatoru ložeći drva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

анти-култура

03.02.2016. 22:12

Желим му све најбоље, али никада не бих купио СРПСКУ ракију с латиничном етикетом и с латиничног сајта ... Хвала Богу, има избора и добрих ракија данас.

Nenad Matic

03.02.2016. 22:18

Rakija je odlicna, postala je popularna, moze se probati u klubu Terminal. . .mi je jos zovemo i Minjina rakija☺

DEDA TRIFUN

02.03.2016. 16:57

sve je to lepo dok vas evropa ne uzme pod svoje kako se nasi vlastodrsci trude uskoro ces ti postovani momce razvaliti taj prelepi objekat i ostati bez tog posla jer to nije u interesu i poravilu evropske unij kojoj nasi toliko zure i jure.zalosno ali izgleda veoma istinito.

Gaglovo

19.03.2017. 09:05

Markova rakija izuva, ubiva na mesto kako je dobra. Cepao sam flajku par puta, sutra ništa. idem na šljaku.

Nina

14.09.2017. 13:56

Pozdrav,pišem iz Slovenije. Da li taj Marko pravi rakiju koja se zove Markova dunja? Kako bi mogla da je dobijem ili kakvi kontakt s njim?Nina