Čekićem brani pretke

Sl. PAŠIĆ

02. 02. 2016. u 08:13

Ljut što su mu imena dedova uklesana u Dobrovoljačku kapiju, Aleksandrovčanin oštetio spomenik. Iza memorijalnog kompleksa stoji čovek, sa kojim sam u sukobu, kaže Petar Majstorović

Чекићем брани претке

Dobrovoljačka kapija podignuta lane, Petar Majstorović (gore levo)

ALEKSANDROVO (Nova Crnja) - Nešto što bi većini žitelja bilo za ponos, Petru Majstoroviću iz Aleksandrova kod Nove Crnje - smeta. I ne samo to, nezadovoljan što su imena njegovih predaka uklesana u Dobrovoljačku kapiju, dohvatio je čekić, oštetio spomen-obeležje i - dospeo na sud.

- Imena mojih predaka sigurno nikada neće stajati na spomeniku, iza čijeg podizanja stoji Vladimir Hrkalović, sa kojim sam u sukobu, a bez njih ne može da opstane ni ovo obeležje - izričit je Petar Majstorović, koji u kikindskom sudu odgovara zbog oštećenja simbola nastanka Aleksandrova.

Žitelji ovog mesta u originalni memorijalni kompleks sa imenima njegovih 1.030 osnivača i bistom kralja Aleksandra Prvog, podigli su lane u čast slavnih predaka. I, bili ubeđeni, na ponos potomaka.

Kraljevom odlukom, u Aleksandrovo su 1921. naseljeni srpski dobrovoljci u Prvom svetskom ratu, mahom iz Like. Kao jedan od potomaka Majstorović, međutim, nikako neće da se na Dobrovoljačkoj kapiji nalaze imena njegovih dedova sa očeve i majčine strane (Petar Majstorović i Vladimir Tatalović). Zato je čekićem "izbrisao" imena i značajno oštetio dve ploče!

- Kad se spremao ovoj projekat, nekoliko puta upozoravao rukovodstvo sela, ali i druge nadležne, da se obustavi gradnja. Kao i to da neću dozvoliti da se na spomeniku nađu imena mojih predaka. Nažalost, nisu me poslušali, pa sam morao drugačije da reagujem i sačuvam dostojanstvo familije - kazuje Majstorović.

PROPAO POKUŠAJ MIRENjA PREDSEDNIK opštine Nova Crnja Pera Milankov pokušao je da pomiri aktere ovog svojevrsnog "rata preko spomenika" i pomiri strane. Nije uspeo, a iz mesne zajednice najavljuju da su spremni da poprave spomenik.

Jutro posle svečanog otkrivanja spomenika, koji je osveštao vladika banatski Nikanor, Majstorović je oštetio ploče i sam se prijavio policiji u Novoj Crnji, a krivično gonjenje preuzelo je tužilaštvo iz Kikinde.

- Izvinio sam se meštanima Aleksandrova, a poručujem da ću i dalje lupati spomenik, ukoliko upišu imena mojih predaka. Za gradnju ovakvog obeležja treba da postoji konsenzus, da svi budu zadovoljni - kaže Majstorović i bacajući "drvlje i kamenje" na Hrkalovića.

Ovaj bivši pilot i major Vojske Srbije, po povratku u rodno selo obavlja mnoge značajne funkcije. Predsednik je i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, koje je bilo inicijator podizanja spomenika. Sam je sačinjavao i skice Dobrovoljačke kapije, što sve ne smeta toliko Majstoroviću, koliko Hrkalovićevo ponašanje u prošlosti. Svojevremeno su bili bliski. Zajedno osnovali zadrugu u selu, ali od tada se vuku i koreni njihovog ličnog sukoba.

Majstorović, u stvari, optužuje Hrkalovića za šenlučenje na ulici, kada je 2003. iz puške ranio njegovog brata od ujaka. Zamera mu i što je leteći helikopterom, ugrozio njegovu majku, organizovao diverziju na kuću puštanjem vode iz slavine...

Hrkalović, s druge strane, optužbe Majstorovića naziva besmislenim. Ne smatra važnim da polemiše sa bivšim prijateljem. Osuđuje skrnavljenje i poručuje da spomenik nije njegovo delo, već da su ga izgradili stanovnici Aleksandrova, kao poštovanje slavne prošlosti za bolju budućnost.

Oskrnavljena tabla

ZAHTEV ZA ODŠTETU

- ŠTETA je procenjena na 110.000 dinara i to smo kao odštetni zahtev dostavili sudu. Čim dobijemo pare, vratićemo Dobrovoljačku kapiju u prvobitno stanje - naglašava za "Novosti" Vladimir Brakus, predsednik Saveta MZ Aleksandrovo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ranko75

02.02.2016. 09:10

Samo kod nas se takve stvari mogu dogoditi. Daj nam Boze pameti, nista nam drugo ne treba i nista nas drugo ne moze spasiti.

bogoljub

03.02.2016. 11:05

@ranko75 - pilot pijan ranio puskom coveka i nije nista odgovarao ,taj petar razbio imena svojih djedova pa se ko covek sam prijavio ko je tu upravu a ocito da misli da moze da radi sta mu volju e pa nece moci nedaj petre to bi ti i djedovi rekli nije krv voda ,petar osudjen a nas pilot za pokusaj ubistva za koje postoje svedoci i nakraju rana ,da podize spomenik herojima e ne moze,razalovati ga i u zatvor pa i petar mora da plati kaznu

Stanisavljevic Slavko

02.02.2016. 11:01

Ono sto je Petar Majstorovic ucinio sa imenima njegovih predaka je pravi i neoprostiv vandalizam.Ne samo sto ce morati da nadoknadi pricinjenu stetu, vec bi ga trebalo osuditi i na kaznu zatvora,da malo razmisli o svojim postupcima.Kada bi svi gradjani uzimali "pravdu" u svoje ruke,bila bi to prava anarhija-bezvlasce.Ako je smatrao da je ucinjena nepravda prema njegovim precima mogao je da na zakonit nacin dobije zadovoljenje na sudu a ovako ispada da je to privatni sukob sa Vladimirom Hrkalovic