Cena struje isušila njive

Z. Rašić

26. 01. 2016. u 13:00

Polja u ataru sela kod Paraćina prva elektrifikovana u srbiji, ali se sistem ne koristi. Poljoprivrednici odustali od priključka, kilovatčas803 dinara

Цена струје исушила њиве

Milivoje Vučković i Dragan Jeremić

Dovođenje struje do plodnih striških njiva kod Paraćina trebalo je da višestruko pojeftini navodnjavanje i proizvodnju, a elektrifikacija ovog kraja bio je pilot-projekat u Srbiji za koji su obezbeđena sredstva Svetske banke od blizu 600.000 evra. Iako je posao završen u rekordnom roku, za samo četiri meseca, sistem, nažalost, već treću godinu stoji, a seljaci i dalje zalivaju na naftu.

Za stotinu poljoprivrednika koji su u elektrifikaciju uložili i svoja pozamašna sredstva ovo je postala noćna mora. Od prošle godine preko udruženja korisnika vode "Izvor", uzalud pokušavaju da nađu izlaz, a sad su skoro digli ruke. Problem je u paprenoj ceni po kojoj im EPS isporučuje struju, pa bi im po toj računici zalivanje bilo višestruko skuplje umesto jeftinije, kako su svojevremeno računali.

- EPS nas tretira kao da smo teška industrija, a ne primarna poljoprivredna proizvodnja pa nam, zbog angažovane snage, kilovat obračunava po 803 dinara - objašnjava Milivoje Vučković, veliki proizvođač šargarepe i predsednik striškog udruženja povrtara. - To je neprihvatljiva cena za nas. U Srbiji svi govore o tome kako bi trebalo da pojeftini poljoprivredna proizvodnja. U aprilu 2014. navodnjavao sam luk dva puta nedeljno i za pet sati zalivanja elektromotorom dobio sam račun od 21.000 dinara. Angažovana snaga je bila 17.000, a samo nešto malo stvarni utrošak struje i PDV. Struju u njivi od tad nisam uključio, a pod povrćem imam 6,5 hektara.

Vučković se vratio korišćenju dizela, kao i ostali povrtari. Oni su u elektrifikaciji učestvovali sa 10 odsto svog novca. Uložili su po 210 evra po hektaru, prodali dizelaše i kupili električne pumpe i motore, čak su i poklonili EPS po četiri kvadrata svog zemljišta za trafostanice. Na kraju, navode, "operacija je uspela, a pacijent umro", odnosno, struja je stigla, ali se ne koristi.

Dragan Jeremić, koji se svim srcem borio za elektrifikaciju, ističe da su pokušali da razgovaraju sa EPS. Zatražili su i pomoć Opštine.

- Obraćali smo se Ministarstvu poljoprivrede i na više drugih adresa. Svi su imali različita tumačenja, ali nižu cenu još nismo dobili. Tako je propala investicija od 600.000 evra - kaže Jeremić.

Strižani navode da je projekat išao preko Ministarstva poljoprivrede i da država mora da nađe način da razreši problem. A o veličini ove investicije dovoljno govori to da je postavljeno 30 kilometara dalekovodne i niskonaponske mreže, izgrađeno šest trafostanica i ukopano 600 betonskih stubova.

Većnik Slavka Jovanović

UREDBA

- OD Ministarstva energetike dobili smo predloženu cenu struje od 145 dinara, ali paraćinska Elektrodistribucija ne prihvata. Pravo rešenje je da Ministarstvo poljoprivrede donese uredbu po kojoj bi se za primarnu poljoprivrednu proizvodnju odobrila posebna cena struje, po posebnim uslovima - ističe Slavka Jovanović, članica Opštinskog veća zadužena za resor poljoprivrede.

LESKOVČANI

STRIŽA je prvo selo u Srbiji do čijih njiva je stigla struja, ali su kasnije elektrifikovani još Obrež i pet sela u leskovačkoj opštini. Svi su u istom problemu, pa će Striža inicirati zajednički sastanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije