Pomen na Keju i Štrandu

Đ. VUKMIROVIĆ

21. 01. 2016. u 08:38

Centralni pomen žrtvama mađarske racije, u kojoj je od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu ubijeno 1.246 ljudi, biće održan sutra u 12 časova

Помен на Кеју и Штранду

CENTRALNI pomen žrtvama mađarske racije, u kojoj je od 21. do 23. januara 1942. u Novom Sadu ubijeno 1.246 ljudi, biće održan sutra (22. januara), u 12 časova, kod spomenika na Keju žrtava racije.

Pomen žrtvama najvećeg pogroma u istoriji Novog Sada, u kojem je stradalo 809 Jevreja, 375 Srba, 18 Mađara, 15 Rusa i dva Rusina, služiće vrhovni rabin Srbije Isak Asijel i episkop bački Irinej (Bulović).

Posle komemoracije na Keju, počast žrtvama biće odata i na Štrandu, gde je umoren najveći broj civila.

U KC Novog Sada juče je počeo tradicionalni program "Ledena tišina", koji će trajati do 1. februara. Program obuhvata više tribina i predavanja, a u Likovnom salonu KCNS otvorena je izložba "Atelje Bogdana Šuputa", na kojoj su predstavljeni predmeti slikara, ubijenog u Novosadskoj raciji.

Danas u podne će na Tribini mladih biti otvorena i izložba fotografija, pod nazivom: "Nestali u Holokaustu - Zemun, svaka slika priča priču", koju je pripremila Jevrejska opština Zemun.

Ciklus predavanja u okviru progrma "Ledena tišina" počeće 25. januara tribinom "Holokaust na tlu Jugoslavije" i trajaće do 29. januara, kada će biti održana tribina posvećena stradanju mošorinskog prote Svetozara Vlaškalića i njegove porodice, jednoj od najtragičnijih sudbina racije u južnoj Bačkoj 1942. godine.

Zbog centralnog pomena, saobraćaj će od 11 do 13.30 biti zabranjen u delovima Keja žrtava racije, od Trga neznanog junaka do Radničke, i u Ulici Maksima Gorkog od Sonje Marinković do Keja žrtava racije.


MAĐARSKI ZLOČINI

O MAĐARSKIM zločinima u knjižari "Most" (Zmaj Jovina 22), sutra (22. januara) u 12 časova, biće promovisana knjiga dr Drage NJegovana "Zločini mađarske kontrašpijunaže i žandarmerije". Reč je o osmoj knjizi u ediciji "Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini u II svetskom ratu" koju, zajedno, izdaju "Prometej" i Malo istorijsko društvo. Pored 3.500 civila ubijenih tokom okupacije Bačke aprila 1941. i oko 4.000 stradalih u raciji iz januara 1942, zloglasni "Kemelharito" i žandarmerija su, otkriva NJegovan, za četiri ratne godine ubili još 1.000 Srba i Jevreja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije