Osvojili evropsko zlato za večeru Nemanjića

03. 01. 2016. u 08:11

Освојили европско злато за вечеру Немањића

"Vrnjački vez", Aleksandar Keljanović

Uspeh učenika ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje na međunarodnom gastronomskom takmičenju u Moskvi. Posebno je pažljivo odabran meni sa "kneževom zakuskom": koziji sir, suva slanina, kajmak, svinjska pečenica...

NA nedavno održanom otvorenom šampionatu iz oblasti gastronomije i usluživanja u Moskvi, učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje - Nataša Erić, Đorđe Grujičić, Pavle Trnavac i Aleksandar Keljanović, pod mentorskim vođstvom profesorki Jovanke Milutinović i Natalije Zibrove Đurakić, ostvarili su veliki uspeh osvojivši zlatnu i bronzanu medalju, kao i brojne komplimente za svoje umeće!

Na ovom šampionatu, pod pokroviteljstvom Moskovske asocijacije kulinara, učestvovalo je više od 200 takmičara, učenika i studenata kulinarstva i gastronomije iz mnogih gradova Ruske Federacije, Belorusije, Italije, Francuske i Srbije, koji su se takmičili u ukupno 17 disciplina. Vrnjački đaci su ovom prilikom svoje znanje i umeće demonstrirali u tri discipline "Tematski sto", "Karving - domaći zadatak" i "Karving - uživo".

Za disciplinu "Tematski sto" učenici Nataša Erić i Đorđe Grujičić postavili su "večeru na dvoru Nemanjića", dok se u ulozi viteza našao Pavle Trnavac čiji je zadatak bio da brojnim posetiocima i članovima žirija dočara duh tih davnih vremena. Posebno je pažljivo odabran meni sa "kneževom zakuskom" (koziji sir, suva slanina, kajmak, svinjska pečenica, sušeno voće, luk), domaćom pitom sa zeljem, zečetinom na srednjovekovni način i salatom od kupusa i sremuša, kao i nemanjićevskom kruškom u sulcu od šumskog voća. A, za vreme večere gosti bi konzumirali "žilavku" iz manastira Tvrdoš, a zatim i "prokupac" iz manastira Ljubostinja. Petočlani žiri bio je oduševljen ovom prezentacijom i mladim Vrnjčanima jednoglasno dodelio - zlatnu medalju.

- Ovo je veliko priznanje za našu školu. Na prestižnom takmičenju dostojno smo predstavljali Srbiju - kaže Jelena Čeperković, direktorka vrnjačke Ugostiteljsko-turističke škole. - Boravak naših učenika i profesora u Moskvi je, zapravo, nastavak saradnje između naše škole i Moskovskog obrazovanog kompleksa "Viktor Talalihin".

U disciplinama rezbarenja voća i povrća, boje Srbije i svoje škole branio je Aleksandar Keljanović - već majstor svog zanata, osvajač medalja na brojnim međunarodnim takmičenjima, koji se ovog puta u prestonici Rusije okitio bronzanom medaljom i to u disciplini "Karving - domaći zadatak".

Učenici vrnjačke Ugostiteljsko-turističke škole

- Uspeh naših učenika u Moskvi samo je još jedna potvrda našeg kvalitetnog rada sa decom - dodaje direktorka škole. - Naši ruski partneri i naši novi prijatelji uzvratiće nam posetu tokom leta. Sa nestrpljenjem ih očekujemo u Vrnjačkoj Banji.

SLAVILI I ROĐENDAN

BORAVEĆI sedam dana u Moskvi, vrnjački ćaci uživali su u čarima ruske prestonice u društvu svojih vršnjaka, studenata Moskovskog obrazovnog kompleksa "Viktor Talalihin". Posetili su Crveni trg i pratili smenu počasne straže kod Večne vatre, zamislili želju na nultom meridijanu, obišli hram Hrista Spasitelja, Moskvarijum i Univerzitet "Lomonosov"... Upoznali su moskovski metro, rusku kuhinju, uživali u sladoledu i kvasu. Učenica Nataša Erić je u Rusiji proslavila i svoj osamnaesti rođendan, a njeni drugari iz moskovskog koledža priredili su joj pravo rođendansko veselje uz nezaobilaznu "napoleon" tortu i "sovjetski" šampanjac!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)