Spremaju pasulj Milića od Mačve

Sofija Babović

03. 01. 2016. u 21:13

Спремају пасуљ Милића од Мачве

Jela po receptima Milića od Mačve

Kruševački umetnici su odlučili da se oduže poznatom srpskom slikaru. Pripremao ga je satima a tajni sastojak bio je bosiljak

Slavni slikar Milić od Mačve (1934-2000) ostavio je Kruševljanima legat sa 120 originalnih dela posvećenih Kosmetu, ali i originalan recept za pasulj, koji je lično spremao. Na 15. godišnjicu Legata "Kosovo - prvi prag Srbije" otuda se služio slikarev "prebranac" sa tajnim sastojkom - bosiljkom. Kako je došlo do toga da znameniti umetnik, jednako čuven i po kuvarskom umeću, Kruševljanima otkrije način pripreme pasulja koji je kuvao samo prijateljima i porodici, otkriva za "Novosti" kruševački književnik i slikarev prijatelj Ljubiša Bata Đidić.

- Spremanje pasulja za Milića je bio poseban ritual - priča nam Đidić, jedan od ktitora Legata kome je slikar lično predao svoja dela. - Pripremao ga je satima, a tajni sastojak bio je bosiljak. Uz to bi služio proju, tanku kao palačinku. Taj prilog spremao je u velikim pećima na drva, u tepsiji prečnika od jednog metra.

Nažalost, Milić nije dočekao da vidi završen Legat, ali je Đidić došao na ideju da se slikaru oduže i kroz pripremu specijaliteta. Iako je zvanično otvoren 2000. godine, skoro osam godina vodila se politička bitka u vezi s tim da li bi trebalo otvoriti vrata Legata.

PROGRAM PORED "Druželjublja za Milića", u Legatu "Kosovo prvi prag Srbije" odvijaju se brojni programi. Od osnivanja galerije zabeleženo je oko 170 likovnih, muzičkih i književnih događaja. Među najposećenijam događajima bile su izložbe Save Stojkova, Fride Kalo, Olje Ivanjicki, Milana Konjovića, Mome Kapora, a sam Legat je turistička destinacija tokom cele godine.

- Na kraju sam rešio da osnujem Društvo ljubitelja Milića od Mačve i sve do 2008. godine, kada je Legat ponovo zaživeo, organizovali smo manifestaciju "Druželjublje za Milića" gde se služio prebranac, umetnice su pripremale pite, služio se i med - priseća se naš sagovornik. - Tradiciju smo nastavili sve do danas.

Tako je bilo i ovog 25. decembra, na dan kada Legat obeležava 15 godina postojanja, ali 45 godina otkako je Milić od Mačve započeo rad na skici za budući mural "Obretenje Lazareve glave", koja je kasnije osvanula na zidu zgrade Doma sindikata.

PORODICA

PREPOZNAJUĆI u Miliću onu ličnost koja je duhovno uznosila Srbiju, čuvala nacionalni identitet i branila ga u svim burnim vremenima, grad Kruševac ga je sačuvao i kao jednu od najsnažnijih pojava u srpskom slikarstvu 20. veka. To je napisala porodica Milića od Mačve u "blagodarju" povodom 15. godišnjice Legata.

Ljubiša Đidić sa slikama Milića od Mačve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)