SKUPŠTINA grada Kragujevca usvojila je značajne smernice za rad Gradske uprave i ovdašnjih preduzeća u narednoj godini. Neke odluke su, čak, donete jednoglasno, ali je rasprava o smanjenju broja radnika u lokalnoj samoupravi izazvala burne reakcije - pa i čupanje mikrofona predsedniku gradskog parlamenta Milanu Uroševiću (SPO). Nije pomoglo ni objašnjenje da je reč o dobrovoljnom odlasku 246 zaposlenih...

U sistemu lokalne samouprave trenutno je angažovano 3.597 ljudi, a zvaničnici grada su saopštili da je oko 1.300 prekobrojnih. Odlukom Vlade Srbije predviđeno je da Kragujevac maksimalno ima 3.485 zaposlenih, što je za 112 manje od trenutnog broja. Ali, zbog odlaska u penziju i dobrovoljnog napuštanja posla, uz odgovarajuće otpremnine, 246 radnika bi - do 24. februara naredne godine - trebalo da napusti posao.

Predstavnici opozicije su, međutim, tvrdili da se to radi kako bi se, pred izbore, uposlili kadrovi SNS, a vlast je ostala uporna u objašnjavanju da je to jedini način za konsolidovanje poslovanja grada...

Posle oštrih verbalnih sukoba, koji nisu za javno publikovanje, sednica je prekinuta. Predstavnici ZZŠ i DS su napustili salu, a u nastavku je gradonačelnik Radomir Nikolić procenio da se "desilo nezabeleženo divljaštvo u istoriji rada Skupštine grada Kragujevca".

- Sramota me je što sam tome prisustvovao - kaže Nikolić. - Sve je bilo isplanirano i unapred dogovoreno. Poslali ste poruku: "Mi smo spremni da danas u Skupštini ginemo za vas, a vi sutra ginite za nas, na izborima". I to sve bez realnog razloga.

U nastavku, većinom glasova je odlučeno da se 2016. proglasi "Godinom Univerziteta i knjige". Cilj je da se na adekvatan način obeleže četiri decenije od osnivanja Univerziteta, 170 godina Čitališta i vek i po od osnivanja Biblioteke. Usvojen je i Plan za unapređenje položaja Roma, do 2018, pa će - kako je istaknuto - po prvi put u istoriji grada, ovaj problem biti rešavan sistemski.

Odlukom odbornika, odmah će se krenuti i sa uređenjem Radne zone "Feniks", na prostoru između Univerziteta i Centra za strna žita.