PRIZNANjE “Sportista godine” u Subotici, koje se dodeljuje od 1961. godine, ovoga puta ostaće u senci žustrih polemika o tome, kome je trebalo da pripadne nagrada za najbolji sportski kolektiv.

Po oceni devetočlanog žirija, za najbolji sportski klub proglašeni su Rukometni klub Spartak Vojput i Ženski odbojkaški klub Spartak, drugo mesto pripalo je Ženskom fudbalskom klubu Spartak, a treće Klubu dizača tegova Spartak.

Čim je odluka obelodanjena, na nju se sručila lavina kritika, koje prvenstveno potiču iz redova ŽFK Spartak, koji smatra da je priznanje trebalo da pripadne njemu.

- Ova odluka je sramotna za subotički sport jer je doneta po burazerskom sistemu, bez kriterijuma, ne gledajući postignute rezultate - kategoričan je Zoran Arsić, predsednik ŽFK Spartak. - Prvo mesto su podelila dva kluba ŽOK Spartak i RK Spartak Vojput, kao drugoplasirane ekipe u nacionalnim prvenstvima i bez trofeja u Kupu za 2015. godinu. S druge strane, ŽFK Spartak je osvajač Nacionalnog prvenstva Srbije, Superlige, Nacionalnog kupa Srbije, i to bez ijednog poraza. Pritom se klub kvalifikovao u Ligu šampiona i plasirao među 32 najbolje evropske ekipe.

Arsić dodaje da je više nego ikad vidljiv upliv politike u sport, koja favorizuje kolektive bliske vlasti, odnosno, Vjekoslava Ostrigonca, članu Gradskog veća za sport, što je ozbiljno devalviralo subotički sport.

Odbacujući sve optužbe, Ostrogonac tvrdi da najbolji sportski kolektiv ne čine samo rezultati, nego i opšti rad kluba.

- Budžetski revizor je utvrdio da je ŽFK Spartak nenamenski potrošio tri miliona dinara budžetskih sredstava, a ako se to ispostavi kao tačno, Grad neće imati osnova da im iduće godine dodeli sredstva za rad - kaže Ostrogonac. - Igračice ŽFK Spartak su sjajne sportistkinje koje nižu uspehe, u proteklih pet godina tri puta su proglašavane za najbolje, a ove godine su na drugom mestu.

Odbojkašice Spartaka dobile najviše ocene


KO SVE SEDI U ŽIRIJU

PRIZNANjE “Sportista godine” već pet i po decenija dodeljuje nedeljnik “Subotičke novine”, a o nagradama odlučuje žiri u sastavu Vjekoslav Ostrogonac (predsednik, član Gradskog veća i član Upravnog odbora SD Spartak), Đula Mešter (predsednik SD Spartak), Zoran Olajić (sekretar Sportskog saveza Subotice, predsednik ŽOK i član UO SD Spartak), Atila Kikić (predsednik skupštine Sportskog saveza Subotice), Sreten Damnjanović (trener rvača Spartaka i član UO SD Spartak) i sportski novinari Nikola Stantić, Danijela Pinter, Tibor Tot i Dejan Vuković.

OSTALE NAGRADE

U KLASI seniora najuspešniji sportista grada u tekućoj godini je veslač Martin Mačković, drugo mesto pripalo je dizaču tegova Tivadaru Kajdočiju, zatim slede Denis Memetović (boks), Marta Drpa (odbojka), Milena Nikolić (fudbal), Bojan Županjac (rukomet), Gabor Kasa (biciklizam), Dijana Šefčić (atletika), Vujadin Bosnić (rvanje), Aleksandar Žepinić (parastreličarstvo).