GORNjI MILANOVAC - Deo saobraćajnih znakova, čak i na frekventnim mestima, vrlo je opasan po prolaznike, jer su postavljeni prenisko - ispod propisanih 220 centimetara u zonama kojima se kreću i pešaci.

Najopasniji je znak pred raskršćem ulica Miloša Velikog i Heroja Draževića, usred grada, visok svega metar i 65 centimetara, koji često nanosi povrede užurbanim, ili prolaznicima u polumraku, po nevremenu i u sličnim (ne)prilikama, kada je niska tabla slabije primetna. Pri tome, u blizini su ne samo gimnazija "Takovski ustanak", OŠ "Kralj Aleksandar Prvi", Dom zdravlja, Opšta bolnica, Glavna pošta, marketi "Proletera" i "Maksija", već i tržni centar, prodavnice, kafići...

Milanovčanka Zorica Damljanović (64) je na tom znaku, još u aprilu, povredila glavu jer ju je oštri ugao te table rasekao. Moglo je biti i gore... lekari su povrede sanirali, a njen suprug Momčilo (67) od tada uporno upozorava nadležne na opasnost od tog i još drugih preniskih znakova. Uzalud se žale i drugi Milanovčani...

- Supruga i ja nismo hteli da tužimo nadležno opštinsko Javno preduzeće za izgradnju, koje gazduje i saobraćajnom signalizacijom. Jer, kada sam ih tada obavestio o povredama moje Zorice i opasnosti za ostale sugrađane, obećali su da će znak postaviti na normalnu, propisanu visinu, ali još nisu. Razočaran takvim (ne)postupanjem, 25. septembra sam zvanično uputio pismo i opštinskim vlastima, upozorivši i njih. Opet, međutim, nije bilo i još nema reakcije - svedoči mašinski inženjer Momčilo Damljanović.

OBEĆANjE

- NE mogu da verujem da i taj znak nije zamenjen, iako sam dobio dopis Momčila Damljanovića i izdao nalog našoj Tehničkoj službi da, sa izvođačem radova, sve prilagodi propisima. Niski znakovi su već zamenjeni u tri ulice, a ja ću hitno, ponovo, narediti njegovo uklanjanje, postavljanje novog i lično nadgledati taj posao - poručuje direktor pomenutog Javnog preduzeća, Božidar Vučetić (na slici).