Inspektori za vratom ostarelim stočarima

V. ĆIRIĆ

11. 12. 2015. u 06:10

Инспектори за вратом остарелим сточарима

Nakupci često jedini kupci u pirotskom kraju

Prekršajni sud u Pirotu u toku prošle godine primio više od 1.000 prijava protiv seljaka sa Stare planine. Nakupci obećaju da će prijativi prodaju, ali to ne urade

PREKRŠAJNI sud u Pirotu samo ove godine dobio je više od 1.000 prijava koje je Veterinarska inspekcija podnela zbog nepravilnog prometa stoke. Reč je o prodaji koja papirološki nije urađena po zakonu, odnosno nije odjavljen "čip" sa govečeta. Prekršajno se terete stariji stočari koji posle ovakvog iskustva i kazne rasprodaju ono malo stoke što im je u staji ostalo, iako je mnogima to jedini izvor prihoda. Inspekcija odgovara da je posredi samo dosledna primena zakona.

- Tačno je da imamo toliko prijava - kaže, za "Novosti", Milivoje Minić, predsednik Prekršajnog suda koji pokriva sve četiri opštine Pirotskog okruga. - Kažnjavamo ih opomenama ili novčano do 5.000 dinara, mada je za ovo delo predviđena kazna do 50.000 dinara. U najvećem broju slučajeva, reč je o bivšim vlasnicima koji nisu prijavili "odlazak grla". Brane se da im je prodavac obećao da će "odraditi papire", odnosno obaviti prijavu podataka sa ušne markice, ali to se gotovo nikad ne dešava.

Stoku od usamljenih staraca po Staroj planini najviše kupuju nakupci iz cele Srbije. Svako od njih jedva čeka da se pojavi kupac sa gotovinom u džepu, pa da od prodaje krave plati dažbine, obezbedi brašno, zejtin i ostali bakaluk uoči zime. Mnogi nemaju drugih primanja niti penziju, pa im je ovo jedini način da prežive.

Odlazak u Pirot, na sud, u pojedinim slučajevima podrazumeva da se prevali i 50 kilometara u jednom pravcu. Za mnoge to predstavlja pravi podvig, ali i muku i veliko maltretiranje, jer do grada nemaju nikakvog prevoza. Ići pešice podrazumeva korištenje štapa. Suočeni sa takvim iskustvom, najčešće jednostavno odluče da više nikada ne čuvaju stoku, pa makar skapali za koru hleba. Na taj način se, naravno, smanjuje ionako bedni i desetkovani stočni fond.

U Veterinarskoj inspekciji, na čijem je čelu Snežana Stojanović, kažu da ova služba samo - sprovodi zakon, na osnovu preuzetih poslova od nadležnog ministarstva.

- Svako grlo je registrovano. Prilikom kontrole domaćinstva imamo obavezu da evidentiramo odlazak ili dolazak novog grla. Ukoliko konkretni stočar nema potvrdu da je prodao ili kupio neko grlo, odnosno "bilten" o zdravstvenom stanju, sleduje prijava kod sudije za prekršaje.Kao što je dužnost kupca da prijavi kupovinu, tako je i obaveza prodavca da prijavi prodaju, kako bi se pratio dalji put grla. Na ovaj način se sprečava nelegalni promet stoke, ali se pod kontrolom drži i zdravstvena situacija - pojašnjava načelnica Snežana Stojanović.

Milivoje Minić


PRODAVALI ZA LAŽNE NOVČANICE

OSTARELI gorštaci, među kojima je mnogo nepismenih, neretko su bili žrtve prevare. Prodali su tele ili kravu nakupcima za dinare iz vremena hiperinflacije, druge nevažeće pare ili falsifikovane lične karte, koje su im prevaranti davali kao garancuju za isplatu. U osnovnom sudu je vođeno više sporova ovakvim povodima. Sada, mnogi nakupci seljacima obećavaju da će im završiti papirologiju, uz uslov da dobiju popust prilikom kupovine. Malo ko od njih održi obećanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Elektra

11.12.2015. 06:35

Duša me zaboli kad pročitam ovako nešto. Jadniii siroti ljudi u tim zabitima još dodje neko i prevari ih. Za Boga ne znaju

bager

11.12.2015. 06:57

Zasto se to odjavljivanje ne obavlja u prvoj Mesnoj zajednici,Posti idt ,,zasto bas mora u Sudu ,,jeli neko razmislio malo glavom ili ste svi bukvalisti pa vam seljak mora doci na noge.Najlakse je reci postujemo zakon ,a zakon je pravljen od parazita za parazite,,

Senka

11.12.2015. 07:48

Ne treba ih žaliti , niti se radi ovo od juče niti je prvi put , ova obaveza im stoji od 2006-e godine od kako je AIR stupio u funkciju , i oni to veoma dobro znaju , a godinama unatrag se ponavlja ista priča -pa neka plaćaju kazne ako neće da prijavljuju dolaske i odlaske životinja a sve se svodi na jedan telefonski poziv nadležnom veterinaru.

RRPANTELA

11.12.2015. 10:02

Suludo obrazloženje. Pa zar naši seljaci sa planina treba da imaju fakultete i prate vaše potrebe za otimačinom. Šta vas na kraju briga da li se moja krava otelila kad u nju niste uložili dinara.Zašto ne pratite uvoz stočnih proizvoda iz Brazila na primer. Zašto uništavate svog seljaka domaćina? Izem ti zakon koji šteti celom našem društvu. Izem vam i škole koje ste završili kada ste tupavi i radite kako vam okupatorska EU zapoveda. Za koju godinu ješćemo njihov smrad od mesa i prerađevina.JADI.

ralence

12.12.2015. 15:03

posto mi hocem da udjemo u EU mi moramo da uskladimo nase Zakone sa Evropskim. Zastarela I siromasna Srpska Privreda to nemoze da izdrzi jer ih ti Zakoni vode u Zavisnost I Kolonijalni polozaj prema Zapadu.

Šumadinac

18.01.2016. 09:55

Inspektor starog kova, vidi mu se poštenje sa lica. Za dve - tri hiljade dinara u njegov džep ne bi bilo ni jedne prijave! Nažalost to tako funkcioniše sa inspekcijama u Srbiji! Lopovi se nagradjuju tako što im se gleda kroz prste a pošten čovek mora da gleda u zemlju i plaća globu! Sramota!