G. Milanovac: Počast Mišićevim junacima

M. BOŠNJAK

04. 12. 2015. u 07:37

U Gornjem Milanovcu obeležena 101-godišnjica čuvene Rudničke ofanzive. Bitka koja je promenila tok Velikog rata izučava se i danas širom sveta

Г. Милановац: Почаст Мишићевим јунацима

Polaganje venaca na spomenik vojvodi Mišiću

GORNJI MILANOVAC - Sto prva godišnjica presudne Rudničke ofanzive u Velikom ratu protiv austrougarskih osvajača, koja je preokrenula njegov ishod planiran u Beču i Berlinu, obeležena je u četvrtak prigodnim manifestacijama. Upravo iz Milanovca, na jučerašnji dan 1914. počela je bitka koja se i danas, kao ratni fenomen, izučava na svetskim vojnim učilištima.

Vence na bistu vojvodi Živojinu Mišiću, grobnicu đenerala Božidara Terzića, spomenik 1.300 kaplara i spomen-obeležja u obližnjim Boljkovcima gde se odigravala ključna faza bitke, položili su predstavnici opštine, Vojske Srbije i Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. "Oni su nam darivali slobodu" - zajednički je moto ovih počasti slavnim ratnicima.

- U Milanovcu je bila stacionirana Prva armija na čelu s Mišićem, tada generalom. Posle konsultacija s komandantima divizija, on u zgradi Okružnog načelstva odlučuje o otpočinjanju Rudničke ofanzive. "Svedok" istorijske naredbe je i ploča na zgradi postavljena 3. decembra 1939. Zapovest je glasila: "Rešio sam da sa celom armijom sutra, 3. decembra, u tri časa ujutru, preduzmem napad na neprijatelja. Ostale armije i delovi Užičke vojske u isto vreme preduzeće napad." Trg kneza Mihaila bio je tesan za vojsku i narod koji su bili spremni za ofanzivu. Posle smotre i razgovora s vojnicima, izdao je komandu: "Prva armija sa ostalom vojskom, napred u Rudničku ofanzivu za konačno oslobođenje zemlje!" U narednih 12 dana austrougarske trupe su pod silinom udara srpske vojske napustile Srbiju. U čast velike pobede, general Mišić proizveden je u čin vojvode, a 6. decembra 1914. proglašen je za počasnog građanina Milanovca - objašnjava istoričar Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

"KRŠTENJE"

Posle Drugog svetskog rata, 1945. zvaničan naziv bitke - Suvoborska bitka, odnosno Rudnička ofanziva, komunističke vlasti su preimenovale u Kolubarsku bitku, jer im je smetao Suvobor, to jest njegov najpoznatiji deo Ravna gora, kao stecište četnika - kaže kustos Marušić.

"NA PUCANJ ODAVDE"

Kulturni centar i Muzej organizovali su projekciju španskog dokumentarnog filma "Na pucanj odavde". Autori projekta su Aleksandar Vuksanović, koji živi u Španiji, i ekipa španskih istraživača. Film pokušava da odgovori na pitanja o Sarajevskom atentatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Краљевић Марко

04.12.2015. 08:36

Нек је вечна слава јунаци и фала ! живела Србија !

jagodinac

27.12.2015. 06:52

Gde se to izucava Mishich i ova vojna ofanziva? Ja sam ovde u Kanadi pokusao da nadjem nesto o ulozi Srbije u I svetskom ratu obishao sam najvecu biblioteku u Vankuveru i prelistao skoro sve knjige sa ovom tematikom i nisam nashao ama bash nishta. Osim pominjanja Gavrila Principa i u jednoj ili dve knjige Vojvode Stepe nigde nisam nashao nishta o "velikim" pobedama srpske armije 1914 ili 1918. Zato mi to proucavanje ove ofanzive i ofanziva izgleda kao preterivanje.

Gedza

10.01.2016. 16:33

Jagodinac! Ako si "Jagodinac",neka ti tvoji rodaci posalju knjige Dobrice Cosica VREME SMRTI i ALBANSKA GOLGOTA,pa kada ih budes procitao, videces ko je bio VOJVODA ZIVOJIN MISIC, i njegov licni doprinos u slamanju Austrougarske monarhije!!! Nisi ti kriv sto to neznas, najvise je kriv, njegov tadasnji -kralj Aleksandar, koji ga nije poslusao, kada mu je Misic rekao "gospodaru,zajednicku drzavu sa hrvatima-nikako"-stavlajte zivu guju u njedra! Nije poslusao ni kletvu starog oca Petra!!!!????...