Nezadovoljni novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i podacima o ukupnoj površini državnih oranica, poljoprivrednici su protestvovali u četvrtak ujutru ispred Gradske kuće u Subotici, gde su dovezli oko 40 traktora.

- Već deseti dan protestnom vožnjom iskazujemo svoje nezadovoljstvo i tražimo da se zakon o poljoprivrednom zemljištu povuče iz procedure, jer je tako loš da se amandmanima ne može popraviti - objašnjava Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika. - Policija nas ne pušta da izađemo iz grada, da ostvarimo svoje zakonsko pravo da se krećemo putevima, pa smo odlučili da se okrenemo i dođemo pravo u centar grada.

Poljoprivrednici tvrde da je fond državnog poljoprivrednog zemljišta povećan kako bi se "domaći i strani tajkuni domogli još većih poseda". Po novim izmenama zakona, 30 odsto poljoprivrednog zemljišta, predviđenog za zakup za pravna lica, činilo bi još veće površine.

- Želimo da se utvrdi koliko zaista imamo poljoprivrednog obradivog zemljišta i zašto u njih spadaju i livade, groblja, fudbalski tereni, auto-put... - dodaje Kiš. - Kažu da ima malverzacija, ali njih ne radimo mi, već oni koji te planove čine. Mi zakup zemljišta uredno plaćamo i živimo od svog rada.


TRIBINA

Po Kišovim rečima, u petak u Novoj opštini biće održana zajednička tribina na kojoj će učestvovati svi akteri, od predstavnika katastra, ministarstva i komisija, do poljoprivrednika.