Stara planina: Vratili se mrki medvedi, čekaju prinove

V. Ć.

24. 11. 2015. u 14:25

U Parku prirode kamere su zabeležile dolazak mrkog medveda na hranilište, vrste koja više od 25 godina nije viđena na Staroj planini. Verovatno je reč o ženki koja će imati potomstvo

Стара планина: Вратили се мрки медведи, чекају принове

Medved snimljen na hranilištu

PIROT- Kamere u najskrovitijem delu Parka prirode Stara planina, iznad sela Dojkinci u delu oko Arbinja, proteklih noći snimile su kraj jednog hranilišta mrkog medveda. Ova vrsta životinje poslednji put je na Staroj planini viđena pre više od 25 godina, a povratak je obradovao zaposlene u Parku prirode, pre svih upravnika Igora Petrovića.

-Već duže vreme smo viđali i pratili tragove mrkog medveda, a sada imamo i snimak kraj jednog hranilišta na koje redovno dolazi. Po svemu sudeći, reč je o ženki koja ulazi u period takozvanog krtoženja, što znači da će imati potomstvo. Ova vrsta obično ima od jednog do nekoliko mladunaca-kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, mrki medved je najstrože zaštićena vrsta, što znači da će u narednom periodu kontrole čuvara biti daleko intenzivnije i detaljnije na čitavom ovom području. Osim toga, sledi i edukacija stanovništva sa ovog dela planine, kako bi se medvedici obezbedilo nesmetan boravak, tačnije kako ne bi bila uzmeniravana. Naročito, ako usled blage zime prekine stadijum mirovanja i krene u potragu za hranom.

Inače, mrki medved se hrani biljkama, ali ukoliko nastupi glad i oskudica može da potraži i neku strvinu, neku sitniju životinju ili jelensku divljač. Kreće se u prostoru od oko 250 kvadratnih kilometara i najkrupnija je zver na području Srbije i na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Avram

24.11.2015. 15:25

U Nemackoj od 1835.godine nema medveda koji slobodno setaju,jer su to opasne zveri koje ugrozavaju i napadaju sve zivo u svome okruzenju.Uz sva civilizacijska dostignuca,savremen covek ne sme slobodno da seta,jer moze da sretne divljeg medveda,i tu je kraj,ako ga medved ne ubije,od straha moze i da umre.Lepo je to da ih imamo,ali u zoloskom vrtu.

repus

24.11.2015. 15:55

@Avram - hvala bogu da još ima pametnih ovo je naj bolji komentar do sada medvedima kod nas mogu da se obraduju u divljini oni foliranti koji su za tobože zaštitu divljih životinja dok im se ne uplati dobra lova na privatni konto I politicari I bogatašio jel bice na meniju medveđa šapa

Лекс

24.11.2015. 15:55

@Avram - Хахахаха чуј опасне звери? А јесу ли медведи опаснији од људи? Помињеш немачку која је на монструозне начине убијала људе у концентрационим логорима са неким "цивилизацијским достигнућима".

repus

24.11.2015. 17:33

@Avram - ne mogao bi ti u kavez pošto voliš mnogo medvede a gospodin daje primer kako jedna zemlja voli vise decu I narod nego av av ili mjau mjau

RacaVračar

25.11.2015. 14:14

@Avram - Ova planeta pripada svim živim bićima , to što je čovek naj agresivnije živo biće i smatra celu planetu svojim staništem ,to bi se u neku ruku moglo okarektisati i sa hašizmom ! Životinje u svojim prirodnim staništima su ugrožene i štite svoju imovinu i porodicu , zato je najvažnije obaviti edukaciju ! Živimo u virtualnim svetovima , zaboravljamo na prirodu i život !

E sad

24.11.2015. 16:04

@The Joe - Lepo na staru planinu da se opustis i nadises svezeg vazduha. Napisi pre toga testament.

33

24.11.2015. 16:58

samo da ne prodje kao onaj bosanski kojeg su ubili zbog straha , umesto da ga uspavaju i premeste na drygu lokaciju