Lekarki ne daju ni burek da prodaje

M. NIĆIFOROVIĆ

subota, 14. 11. 2015. u 13:00

Лекарки не дају ни бурек да продаје
Nevolje doktorke Jasmine Tahirović iz Sjenice, koja je radila u pekari. Kad su počeli da pišu o njoj, gazda joj dao otkaz
Za doktorku Jasminu Tahirović iz Sjenice, koja prodaje hleb i burek, nevoljama nigde kraja. Kad su se mediji zainteresovali i njena priča osvanula na stranicama novina i portala - gazda pekare M. Ć. u kojoj je zarađivala hleb odmah joj je dao otkaz uz reči, kako se priča: "Imaš dva minuta da se izgubiš odavde".

Vlasnik pekare kaže da Jasminu nije otpustio "zbog medijske pažnje" već zbog toga što je radila na određeno i zbog smanjenog obima posla. Međutim, Jasmina objašnjava da je posla bilo preko glave, da je gazda bio jako ljut zbog poziva i interesovanja novinara, i da je jedan od predstavnika "sedme sile" brutalno izbačen iz radnje.

Jasmina je u Beogradu u roku završila medicinu, stažirala u Kliničkom centru Srbije i položila državni ispit. Pošto više nije mogla da živi od 13.000 dinara očeve penzije, Jasmina je nedavno odlučila da se zaposli u pekari "Ćoćaj" u Sjenici.

- Puno mi je značila plata od 20.000 dinara. Radila sam savesno i pošteno, izdržavam oca i majku, zbog kojih sam se posle studija vratila. Znam koliko su roditelji uložili u moje školovanje, htela sam da im se na neki način odužim, a ispade da oni, i pored mog fakulteta, moraju mene da izdržavaju - priča Jasmina.

Pokušavala je ova mlada doktorka da se zaposli kao lekar, javljala se na sve konkurse, ali uvek otpadala. Za šest godina koliko čeka posao, u Sjenici se, kaže, zaposlilo četvoro lekara, još troje je primljeno na stažiranje, za nju nije bilo mesta.

- Nisam član ni jedne stranke, nemam novca, nemam uticajne roditelje i prijatelje.. Pisala sam i Ministarstvu zdravlja, ali su mi oni odgovorili "da nisu nadležni" - jada se Jasmina.

U Sjenici kažu da o prijemu novih lekara (i sredstva za njihov rad) odlučuje Ministarstvo zdravlja, a ipak napominju da je Pešterska visoravan ogroman prostor, da su mnoge seoske ambulante bez lekara i da je, posebno zimi, puno problema.

Pokušaću da radim nešto drugo, čula sam da nekim proizvođačima odeće i obuće trebaju radnici. Od lekarskog posla neću odustati - ističe ova mlada Sjeničanka.

POMAGALA MUŠTERIJAMA

DEŠAVALO se da nekom od starijih mušterija bude loše, nedavno je jedna žena pala i svi su povikali zovite lekara.

Neka ja ću, ja sam lekar - skočila je prodavačica. Brzo je oporavila sugrađanku i tek tada Sjeničani su čuli da im hleb, burek i pecivo prodaje lekarka sa položenim državnim ispitom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Gubitnik Tranzicije

14.11.2015. 13:59

Imaju li išta ljudsko u sebi oni koji su kliknuli da im se ovo što se desilo doktorki dopada? Živimo u robovlasništvu, u kome radnici nemaju nikakva prava, koje nam je donela pobeda "demokratije" 2000. godine, a koja nam je donela to da se u javnom sektoru bez odgovarajuće partijske knjižice više ne može zaposliti ni portir ni čistačica, a kamo li lekar.

Krajincanin

14.11.2015. 14:06

I posle idi i studiraj, ajde neka me pravi neko blesavog kad kazem da u Srbiji fakultete je obicno gubljenje vremena i para. Da se je udala kad je zavrsila srednju, bar bi sad imala decu i uzivala u njima.

ŽAK,Prijepolje

14.11.2015. 14:59

Da je tek završila bilo bi i opravdano što nije odmah dobila posao.,ali 6 godina čeka na zavodu ,a u tom vremenu primljeno troje drugih lekara . I pored svega znajući da porodica živi od 13.000,00 dinara ,kao dodatni razlog za posao. I onda pekara i onda taj jadni gazda i na karju jadna Sjenica ,Srbija ,društvo.... SJENICE ,SRAM TE BILO !

Србистанац

14.11.2015. 15:58

Е моји Срби, ово вас не потреса, имате ви око чега да плачете, око Париза и тако то, оно што се дешава у вашој кући, то вас не интересује. Лицемери.

Opaki

14.11.2015. 16:42

Nisam ja svirep,ali znam mnogo konobara koji su zavrsili medicinski fakultet pa ne zovu novinare da kukaju.Ovaj slucaj je na povrsini zbog toga sto je uvazena doktorka pripadnica nacionalne manjine.Evo,novinari,podjite po beogradskim kafanama i prebrojte lekare,pa onda malo i njih u novine.

Goca

18.11.2015. 14:35

@Opaki - Pa bilo bi pametno to i uraditi...sramota da se tako ponasaju prema tim ljubima...

Strahinja

14.11.2015. 17:11

E hajde sad lepo neka Novosti dignu prasinu,neka mu se posalje poreska i finansijska na vrata,da vidimo da li je on sa njom bilo kakav ugovor napravio,ili je devojka radila na crno. Kakav bezobrazluk

Leonidas D.

14.11.2015. 17:21

Strasno!! Koliko je takvih samo po Srbiji! devojko zelim ti da sto pre nadjes posao u svojoj struci!

Saša

14.11.2015. 20:31

Devojko, digni glavu, plati sebi 6 meseci kursa nemačkog jezika i pravac Nemačka!!! Tamo "vape" za lekarima! U Srbiju dođi na godišnji odmor, i navrati nekad u pekaru u kojoj si radila na burek, i nasmej se gazdi u lice!

Jos Jedna Doktorka

15.11.2015. 11:36

devojka jako tuzna prica ali nisi jedina, znas kokiko nas ima u takvoj situaciji pa se ne guramo svi u novine

MILENKO BOGDANOVIC

17.11.2015. 09:35

Kod nas kad nesto znas dobijes diplomu,kad negog znas,dobijes posao..