Kruševac: Lažni atesti za stare spojnice

S. BABOVIĆ

07. 11. 2015. u 08:48

Крушевац: Лажни атести за старе спојнице
Na tržištu mašinskih komponenata pojavili su se falsifikati proizvoda IMK "14. oktobar". Pokradenom dokumentacijom daju garanciju robi

POLOVNI mašinski delovi, svojevremeno proizvedeni u IMK "14. oktobar", uz prepravke i lažne ateste, osvanuli su na tržištu mašinskih komponenata "zahvaljujući" pokradenoj dokumentaciji iz ove firme. U rukovodstvu fabrike koja je trenutno u predstečajnom postupku napominju, za "Novosti", da su falsifikatorima najatraktivnije "spojnice", čija je cena od 2.000 do 7.000 evra.

- Pre nepunih mesec dana tražena nam je hitna isporuka dve spojnice iz Rudnika uglja Pljevlja, ali su se naknadno javili i obavestili da su preko neke kruševačke firme došli do spojnica koje imaju i ateste i svu potrebnu papirologiju - kaže mr Miloš Isailović, generalni direktor IMK "14.oktobar". - Te spojnice nisu izašle iz naših pogona. Prosledio sam mejl direktorima u kome ističem da je reč o remontovanim, popravljanim delovima mašina.

Isailović ističe da je u proteklih 10 do 15 godina more dokumenata koji se odnosi na sertifikaciju i kontrolu kvaliteta i bezbednosti proizvoda pokradeno iz fabrike. Sistem je, sledeći - spojnice koje neke fabrike izbace, posrednici nabavljaju na kilo, malo ih "preprave", a uz falš dokumentaciju nude i partnerima IMK "14. oktobar".

- Krajem oktobra postavili smo na naš oficijelni sajt upozorenje kupcima da su se na tržištu pojavila lica koja nude proizvode iz naših programa, a koja nemaju ovlašćenja, niti su predstavnici našeg preduzeća - upozorava naš sagovornik. - Nude polovne i dorađene proizvode pozivajući se na krivotvorenu dokumentaciju.

Spojnice su veoma važni delovi mašina. Upravo se radi 11 spojnica za RTB "Bor", kao i isporuka za kolubarski rudnik.

- Služe za zaštitu starta i rada celog sistema, nalaze se između motora i radnog uređaja - objašnjava za "Novosti" mr Bogosav Dašić, izvršni direktor za prizvodnju, dok nas provodi kroz pogon Transmisije, gde se proizvode i testiraju spojnice. - Svaka naša spojnica je pri formiranju dokumentacije rađena u saradnji sa Institutom "Mihajlo Pupin". Znaju se tačno kvalitet, performanse, obavljaju se sva moguća ispitivanja. Jedan od važnih dokumenata je garancija za kvalitet i bezbednost na radu.


OPSTANAK

IMK "14. oktobar", trenutno u predstečajnom postupku, predstoji odlučivanje o UPPR-u 18. novembra, kako bi se iznašlo rešenje za fabriku koja trenutno upošljava 300 radnika, ima ugovorene poslove, ali i ogroman teret od čak 14,4 milijardi dinara duga. Najveći poverioci su Komercijalna banka, Poreska uprava i Fond za razvoj. U fabrici se nadaju konverziji duga.


JOŠ RADI 1.000 MAŠINA

Trenutno je u eksploataciji više od 1.000 mašina proizvedenih u IMK "14. oktobar", koji je svojevremeno važio za najvećeg regionalnog proizvođača opreme u građevinarstvu, rudarstvu, poljoprivredi i saobraćaju, mašinama i opremi za posebne namene, proizvodne opreme i mašinskih delova. Iz ove fabrike je od osnivanja 1923. godine izašlo čak 32.000 serijskih mašina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije