Srem: Zarada iz žutog lista

Vl. Đitko

04. 11. 2015. u 17:00

Срем: Зарада из жутог листа

Miroslav Pinić, proizvođač duvana iz Morovića, ispred sušare

Poljoprivrednici polako prelaze sa tradicionalnih ratarskih kultura na sadnju duvana. Miroslav Pinić pšenicu i soju zamenio "virdžinijom" i ove godine širi proizvodnju

Selo Kukujevci poznato je u Sremu po proizvodnji duvana, ali uzgoj ove industrijske kulture polako počinje da se širi i u atare ostalih sela šidske opštine. Među nekoliko krupnih proizvođača duvana u Moroviću, kod Šida, je i poljoprivrednik Miroslav Pinić, koji se prošle godine "prešaltao" sa proizvodnje tradicionalnih ratarskih kultura na "žuti list".

- Uglavnom sam dosad uzgajao pšenicu i soju, a onda sam se prošle godine odlučio za proizvodnju duvana i nisam pogrešio - započinje priču Pinić koji je uspostavio saradnju sa industrijom "Japan tabako" iz Sente. - Lane sam imao osam hektara duvana sorte "virdžinija" i veoma sam zadovoljan proizvodnjom, i, naravno, zaradom, tako da sam ove godine proizvodnju proširio na 14 hektara.

JTI obezbeđuje seme i đubrivo, koje se kasnije plati odbitkom od roda. Stručnjaci ove poznate kompanije nadgledaju proizvodnju i po potrebi organizuju edukativna predavanja za proizvođače duvana sa područja šidske opštine. Pinić je u dvorištu podigao četrdesetak metara dug plastenik, u koji se početkom marta seje duvan i priprema rasad, koji se zatim početkom maja rasađuje na njivi i taj posao se završi za sedam dana.

Naravno, pre toga je potrebno adekvatno pripremiti njivu dubokim oranjem i bacanjem veštačkog đubriva na osnovu prethodne analize zemljišta. Pinić navodnjava tzv. "tifonom" oko šest hektara zasada, koji se nalazi pored reke Studve, a ostatak njiva zasad ne navodnjava. Naravo, posle rasađivanja, duvan treba okopati i zaštiti prskanjem protiv korova. Berba počinje obično sredinom jula i traje dok je na stabljici listova, odnosno, u krajnjem slučaju do prvih mrazeva.

U dvorištu Pinića su postavljene četiri sušare, svaka kapaciteta oko pet-šest tona sirovog duvana po jednom sušenju, koje obično traje nekoliko dana.

- Posle sušenja, listove duvana klasiramo i pakujemo u kutije, da bi ih zatim preuzela kompanija JTI. Duvan se razvrstava u pet klasa i tako se formira i otkupna cena. Isplata je na vreme i zasad sam veoma zadovoljan proizvodnjom duvana i saradnjom sa Japancima - kaže nam na kraju Pinić.

BERBA U CIK ZORE

KADA počne berba duvana, obično se zbog vrućina, na njivu kreće još u četiri sata ujutro. Kako kaže Pinić, ako se planirano ne odradi, ako se mora, ponekad se duvan bere i po jačem suncu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije