Svilajnac: SNS se zavadio sa lokalnom vlašću

Z. Gligorijević

04. 11. 2015. u 06:50

Bura posle sednice SO razotkrila političke trzavice u ovom delu Srbije. Naprednjaci tvrde da nisu znali za promene u opštinskom parlamentu

Свилајнац: СНС се завадио са локалном влашћу

Detalj sa jedne od sednica Skupštine opština u Svilajncu

POSLEDNJU sednicu Skupštine opštine u Svilajncu obeležila je ostavka njenog predsednika, Miroslava Marinkovića (SDS), koji je postao narodni poslanik. Umesto njega, izabran je Vladan Rajković (SPS). Ostavku je podneo i zamenik predsednika SO, Goran Ivanović (DSS), kojeg je nasledio Radiša Stevanović (SDS).

Ali, odbornik Branislav Marinković, predsednik OO SNS u Svilajncu, tvrdi da njihova odbornička grupa nije bila obaveštena o tome da će tema sednice biti i izbor novih funkcionera, pa nije bila u mogućnosti da kandiduje svoje kadrove.

- Smene i imenovanja nije bilo u skupštinskom materijalu, a nije obavešten ni Radmilo Crnjaković, šef naše odborničke grupe. Nismo glasali ni za usvajanje dnevnog reda, a tokom tajnog glasanja za izbor Rajkovića izjasnili smo se protiv, te sednicu napustili posle te dve tačke - kaže Branislav Marinković.

NJegov prezimenjak - Miroslav - međutim, tvrdi da su svi odbornici o njegovoj ostavci obavešteni na zakonom predviđeni način, odnosno o tome je dostavio pisani dokument: baš kao i onaj o podršci Rajkoviću, koji je potpisao 31 odbornik. Uostalom, veli, odbornici SNS su mogli da daju predlog za nove funkcionere, ili da traže odlaganje sednice...

VUČIĆ DA, SNS - NE NAPREDNJACI su socijalistima više puta - što usmeno, što u pisanoj formi - nudili saradnju, kako bi u lokalni parlament "preslikali" koaliciju sa republičkog nivoa. Ali, dok Marinković procenjuje kako bi zajedno mogli mnogo više da urade, jer imaju podršku ministarstava i premijera, Rajković smatra da Svilajnac ide dobrim putem, pa ne treba remetiti aktuelnu koaliciju. Dodaje i da apsolutno podržava sve ono što radi Aleksandar Vučić, jer to čini dobro, ali nije siguran da svilajnački odbor SNS daje doprinos razvoju Srbije.

SO u Svilajncu, inače, čini 47 odbornika: 34 iz vladajuće koalicije SDS-SPS-JS-DSS, te 13 naprednjaka. (Ne)spornoj sednici prisustvovalo je njih 40, od kojih su se - tajnim glasanjem - za izbor Rajkovića izjasnila 32 odbornika, osmoro je bilo protiv, uz jedan nevažeći listić.

Po rečima Branislava Marinkovića, svih devet prisutnih odbornika SNS glasali su protiv Rajkovića, dok novi predsednik SO Svilajnac kaže da je, po dogovoru pre sednice, sa još dva odbornika SPS, glasao protiv svog imenovanja - da bi videli imaju li stvarno odborničku većinu.

- To znači da su tri člana SNS glasala za mene. Inače, naprednjaci su u početku aktivno učestvovali u radu Skupštine i u Odbor koji je verifikovao mandat novom odborniku, Srđanu Todoroviću, ušao je i član Srpske napredne stranke, Miloš Jovanović. Zato su primedbe koje iznose sada, po okončanju sednice, apsolutno neumesne - ocenjuje Rajković i prcizira da su za bilo čiju kandidaturu potrebni potpisi trećine odbornika.

TAKTIKA

RAJKOVIĆ kaže da to što SNS ne želi da učestvuje u radu Skupštine i, po pravilu, ne glasa za važna pitanja, poput vodosnabdevanja ili izgradnje mostova, nije u interesu građana. Marinković potvrđuje da odbornici naprednjaka često ne glasaju, iako bi to bilo moralno, jer ne žele da se stekne utisak o tome da podržavaju aktuelnu koaliciju i lokalnu vlast!


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije