Voždu spomen-ploča

J. S.

31. 10. 2015. u 14:40

Posle inicijative gradonačelnika Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi postaviće se spomen-obeležje Đorđu Petroviću Karađorđu

Вожду спомен-плоча

Đorđe Petrović Karađorđe

INICIJATIVA gradonačelnika Miloša Vučevića da se na Petrovaradinskoj tvrđavi postavi spomen-obeležje Đorđu Petroviću Karađorđu (1762-1817) biće realizovana početkom naredne godine - potvrđeno je juče "Novostima" u Savetu za kulturu Skupštine grada.

Po rečima kustosa Muzeja Novog Sada i magistra istorijskih nauka, Siniše Jokića, koji je ujedno na čelu Odbora, spomen-ploča sa prigodnim tekstom biće postavljena na zdanju Oficirskog paviljona, u kojem je vožd od 31. oktobra 1813. do januara 1814. bio privremeno smešten sa sinom, dok su supruga i ostala deca bili sklonjeni u Sremske Karlovce.

- Primerenija je spomen-ploča, a ne spomenik u prirodnoj veličini, jer Karađorđe ovde nije ratovao, nego je posle sloma Prvog srpskog ustanka bio interniran - objašnjava mr Jokić.

Savet za kulturu će do kraja godine Skupštini grada dostaviti na razmatranje i usvajanje predlog Odluke o postavljanju ovog obeležja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije