SVETISLAV Stojković (72) rodom iz Donje Bitinje kod Štrpca, koji je radni vek proveo u Švajcarskoj, našao se u nesvakidašnjoj situaciji. Stojkovića je Osnovni sud iz Uroševca osudio na novčanu i kaznu od 90 dana zatvora zbog navodnog krivičnog dela oštećenja groblja. Njega je Albanac iz sela, Gani Ndrecaj, optužio da se na parceli na kojoj je sagradio velelepni objekat, nalazio grob njegovog rođaka a da je Svetislav bio upoznat sa tim!

- Pre nekoliko godina sam u svom rodnom selu sagradio kuću, salon lepote i druge prateće objekte. Plac sam kupio od Srbina iz sela, ali u kupoprodajnom ugovoru nema ikakvih spornih naznaka, niti me je on obavestio da se na njemu nekada nalazilo grobno mesto Albanca. Grob nije bio registrovan, niti obeležen. U suprotnom, ne bih ni počinjao radove na tom placu - priča Svetislav.

Prodavac, inače njegov glavni svedok, potvrdio je sudu da Svetislava nije obavestio da je na toj parceli, navodno od Drugog svetskog rata, postojao grob Albanca, koji je posle velikih poplava, 1979. odnela voda.

- Mislim da je prijava Albanca u stvari osveta prvog izvođača, kojeg sam zbog loših i neprofesionalnih radova zamenio novim. Siguran sam da je taj Albanac, namerno i iz osvete, lažno svedočio protiv mene kako bi mi napakostio. Nije mi problem da platim sudske troškove iako se ne osećam krivim, ali da ležim u zatvoru ni kriv ni dužan, ne pada mi na pamet. Najgore je što zbog te lažne presude ne mogu da dođem u svoj kraj, nastavim poslove, da penzionerske dane provodim ovde gde se najlepše osećam - priča revoltirano Stojković.

Albancu, koji tvrdi da se na njegovom placu nalazio grob rođaka, kaže, izvinjavao se i spreman je da mu plati eventualne troškove. Ponavlja i da je za radove na objektu dobio urednu građevinsku dozvolu opštine i da ih je izvodio po odgovarajućim propisima.

KUĆA BODE OČI

OSIM izvođaču radova, Svetislav smatra da je njegov objekat zasmetao i komšijama Albancima, jer je jedan od retkih Srba koji ulažu u nekretnine na tom području a pogotovu što bi otvaranjem radnih mesta zadržao Srbe na tom prostoru.