Pedesetogodišnja Labuda Đurđević iz Milatovca kod Žagubice nikada nije imala previše. Ali, bilo je dovoljno za sirotinjski život. Decembra pretprošle godine, kada se čatrlja u kojoj je živela sa dva sina zapalila, ostali su bez ičega. Izgorela je kuća, pokućstvo, staja iza nje, svinjac... Kada ju je snašla ova nesreća, Labuda, koja je 30 godina radila kao frizerka, razbolela se, prestala da radi, pa im socijalna pomoć od 10.000 dinara ne stiže ni za osnovne potrebe.

Suprug ju je ostavio pre osam godina, a ona je živela sa sinovima Nikolom (23) i Jasminom (18) u porodičnoj kući. Dok je frizirala, nekako je uspevala da zaradi za najosnovnije. Iako su živeli u kući od blata i slame sa dve prostorije, imali su struju, nameštaj, televizor.

- Živim u kolibi koju mi je komšija ustupio na dva-tri meseca. Sada traži da iz nje izađem. Sin Nikola je kod babe gde bar ima struju, a Jasmin je takođe u kućici od slame koja samo što se nije srušila. Spremala sam se da izvršim samoubistvo, ali sam se u poslednjem trenutku predomislila, jer nisam htela da ostavim decu - jada se Labuda.

ZATVORENA VRATA OBRAĆALA se, kaže, mnogima za pomoć. Ali, svuda je naišla na zatvorena vrata. Opština joj ponekad da novac za lekove. Za očne kapi mesečno joj treba 3.000 dinara, a kada mora na kontrolu u Beograd, potroši sav novac od socijalne pomoći. - Niko nas ne obilazi. Niko iz sela ne svraća da vidi da li smo živi - veli Labuda i kaže da bi joj mnogo pomoglo kada bi joj obezbedili kontejner u kome bi mogli da stanuju.

Nekada su imali staju u kojoj su čuvali stoku, od koje su se prehranjivali. Sad imaju samo četiri ovce koje čuvaju kod komšije. Često nemaju para ni za sveće, pa sede u mraku.

- Gladni smo. Odelo nam drugi daje. Jasmin je napustio srednju školu. Od gladi se onesvešćivao u školi i bilo ga je sramota da više ide kod drugova da jede - plačući priča Labuda.

Kako nijedna nesreća ne ide sama, tako je i u ovoj porodici. Zbog nasilja u porodici, sin Nikola nedavno se vratio sa šestomesečnog odsluženja kazne u Padinskoj skeli. Labuda kaže da je nije tukao, ali da ju je psihički zlostavljao.

On je stalno pod lekovima, a možda i zbog toga što je bio u zatvoru, niko neće da ga zove da nešto radi. Jasmin ponekad radi na njivama. Meni su od stresa posle požara stradale oči. Sve slabije vidim i preti mi slepilo na oba oka. Zato me više ne zovu da ih friziram. Niti imamo njive, niti bismo imali čime da ih obrađujemo - kaže Labuda.